{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na Zlatištu iznad Sarajeva osvanuo spomen-krst

21.9.2014. u 10:26
1.809
720
Na Zlatištu iznad Sarajeva osvanuo spomen-krst
1.809
Na Zlatištu iznad Sarajeva jutros je osvanuo spomen-krst, podignut u noći sa subote na nedjelju.
Kako je za agenciju Srna rekao predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić, ovaj spomenik je podignut "u znak sjećanja na više od 6.500 ubijenih sarajevskih Srba".

Dukić je rekao da je Savez logoraša RS "ispunio ranije dato obećanje o podizanju spomen-krsta na Zlatištu, čime su na najbolji način demantovane sve moguće spekulacije o odustajanju od njegovog podizanja".

"Podigli smo spomen-krst da ga gleda Bog i da ga gledaju i čuvaju Srbi", poručio je Dukić. Ranije je rečeno da će krst biti visok 26 metara, a novac za njegovu gradnju biti prikupljen od donatora, međutim, očigledno je da krst postavljen uz cestu na Trebeviću to ne predstavlja.

Potvrdio je to i Staša Košarac, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, rekavši da je riječ o "privremenom rješenju". Dimenzije postavljenog krsta su 10x4 metra, a na pitanje o reakcijama na krst u Sarajevu i OHR-u, Košarac je Srni rekao da je to "njihov problem".

Podsjetimo, Komisija za državnu imovinu BiH nije odobrila podizanje ovog spomenika jer je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko zatražio da se preisipita odluka od 19. novembra 2012. godine, kada je odlučeno da se parcela državnog zemljišta izuzme i dodijeli lokalnim vlastima u RS-u. Portal Klix.ba je zatražio reakciju OHR-a i čeka očitovanje ovog ureda.

Najavu o gradnji krsta pratili su protesti građana Sarajeva koji su naglašavali da se protive provokacijama, mržnji, strahu i ratu u BiH, te gradnji bilo kakvih vjerskih obilježja, pogotovo na mjestu odakle su snajperima, tenkovima, bombama i granatama ubijani građani Sarajeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: