BiH
195

OHR: Ono što se desilo na Zlatištu je neprihvatljivo!

Piše: A. P.
Krst na Zlatištu (Foto: Klix.ba)
Krst na Zlatištu (Foto: Klix.ba)
"Kao što je OHR mnogo puta isticao, vjerski simboli se ne smiju koristiti kako bi se namjerno inicirala međunacionalna napetost. Štaviše, udruženja i vjerske zajednice trebaju raditi na pomirenju", navodi se u reakciji Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini na današnje podizanje spomen-krsta iznad Sarajeva.

OHR očekuje od nadležnih vlasti da u što kraćem roku osiguraju punu provedbu svih relevantnih zakonskih propisa u ovom slučaju, kako ne bi došlo do daljeg porasta tenzija.

"Ono što se desilo na Zlatištu je neprihvatljivo, jer ne ispunjava ni te minimalne uvjete. Organi vlasti Republike Srpske trebaju odmah poduzeti mjere u cilju učuvanje vladavine prava i sigurnog okruženja", istakao je Eldar Subašić, portparol OHR-a za Klix.ba.

Podsjetimo, Komisija za državnu imovinu BiH nije odobrila podizanje ovog spomenika jer je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko zatražio da se preisipita odluka od 19. novembra 2012. godine, kada je odlučeno da se parcela državnog zemljišta izuzme i dodijeli lokalnim vlastima u RS-u.