{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDU BiH s predstavnicima Vijeća Evrope: Izbori trebaju biti fer i korektni

21.9.2012. u 09:49
6
11
SDU BiH s predstavnicima Vijeća Evrope: Izbori trebaju biti fer i korektni
6
SDU BiH s predstavnicima Vijeća Evrope: Izbori trebaju biti  fer i korektni
Povodom općinskih izbora 2012. godine, delegacija Vijeća Europe, jučer je organizirala susret sa predstavnicima političkih stranaka i kandidata za lokalne izbore u Hotelu Europa u Sarajevu. Sastanak je vodila članica vijeća Europe Amy Koopmanschap.
SDU BIH je predstavljao kandidat za načelnika općine Stari Grad i član Predsjedništva SDU BIH Emir Zlatar.

Tokom susreta prezentiran je program i principi SDU BIH za lokalne izbore, s posebnim osvrtom na lokalitet Sarajeva.

Zlatar istakao je da u BIH, nažalost, još uvijek nema elementarnih uvjeta za organiziranje demokratskih izbora po standardima kakvi važe u evropskim državam i društvima, jer je cjelokupno državno uređenje Bosne i Hercegovine uspostavljeno na nedemokratski način, gdje veliku odgovornost snosi i međunarodna zajednica.

Zlatar istakao je katastrofalnu činjenicu sa kojim smo se suočili na posljednjim izborima, u pogledu broja nevažećih glasova za izbor članova Predsjedništva BIH i Predsjednika Republike Srpske.

"Nevjerovatno zvuči da je broj nevažećih glasova na izborima u BIH, gotovo dvostruko veći nego npr. u Afganistanu, te da je zbog broja nevažećih izbora gotovo i četvrti kandidat po broju osvojenih glasova mogao biti izabran u Predsjedništvo BIH. Sasvim je jasno da se radilo o manipulacijama od strane najvećih političkih stranaka u BIH i neregularnostima na samim biračkim mjestima.", stoji u saopćenju SDU BiH.

Zbog navedenog, kandidat za načelnika općine Stari Grad Emir Zlatar, apelirao je i zamolio, da se maksimalno poveća broj posmatrača za lokalne izbore ispred Vijeća Evrope i njenih komiteta.

"Ukoliko se međunarodne organizacije i institucije ozbiljno ne uključe u monitoring izbornog procesa na lokalnim izborima, iz dosadašnjeg iskustva, jasno je da će i na ovim izborima biti enormnih podmetanja i prevara.", rekao je Zlatar.

Predstavnici Vijeća Evrope složili su se sa konstatacijama da izbori trebaju biti fer i korektni, te da će Vijeće Evrope u tom smislu dati puni doprinos, jer osim što se trebaju provesti u miru, izbori moraju biti fer i korektni, u svom cjelokupnom toku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: