Političari ispunili građansku dužnost
0

Na biralištima Tihić, Komšić, Radončić, Lagumdžija, Dodik...

Klix.ba
Bakir Izetbegović sa suprugom dolazi na biralište (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Lideri najvećih političkih stranaka i pojedini članovi Predsjedništva BiH na birališta za Lokalne izbore 2012. mahom su izlazili u prijepodnevnim satima.

Među prvim političarima koji su odlučili ispuniti svoju građansku dužnost bio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je u pratnji supruge glasao na biračkom mjestu u Osnovnoj školi Nafija Sarajlić.

Skoro u isto vrijeme na biračkom mjestu Breka 3, u objektu Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju glasali su predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić i njegova supruga te vlasnica Avaza Azra Radončić. Iza paravana na glasačkom mjestu Radončić se zadržao relativno dugo.

"Očekujem da će građani izaći na izbore i glasati za promjene. Želim da sve prođe u najboljem redu i bez incidenata, i da ovaj put ne bude izborne krađe", kazao je Radončić po izlasku s biračkog mjesta.

Član Predsjedništva Željko Komšič je nakon glasanja pozvao birače da izađu na izbore istaknuvši da su Lokalni izbori važniji od Općih.

Predsjednik SDPBiH Zlatko Lagumdžija na biralište u sarajevskoj Drugoj gimnaziji došao je u pratnji supruge Amine. Za razliku od prošlih izbora kada je u redu za glasanje čekao najmanje 20 minuta, ovaj put to nije bio slučaj jer je biralište u vrijeme njegovog dolaska bilo prazno.

"Poznato je da je izlaznost na Lokalnim izborima mnogo manja od one na Općim, ali ja očekujem da će građani do zatvaranja birališta izaći i izabrati najbolje ljude. Ovogodišnja kampanja bila je veoma prljava, sigurno jedna od najprljavijih do sada", kazao je Lagumdžija. Ostatak izjave odnosio se na očekivanja o rezultatima njegove stranke te na blaćenje stranačkih protivnika.

Nešto prije 12 sati u Općini Novo Sarajevo, Mjesna zajednica Željeznička, glasao je predsjednik SDA Sulejman Tihić. On je na biralište došao ranije nego što je najavljeno pa su neki novinari ostali uskraćeni za njegovu izjavu.

Lider SNSD-a Milorad Dodik je u pratnji supruge Snježane i sina Igora svoju građansku dužnost ispunio u Laktašima, dok je predsjednik Demokratske partije i kandidat za gradonačelnika Banje Luke Dragan Čavić glasao u Banjoj Luci.

Na glasanju je bio i predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić koji je Lokalne izbore ocijenio iznimno važnim. "Važni su ne samo što se biraju načelnici općina i predstavnici u općinskim vijećima. Rezultati ovih izbora u svakom slučaju će odrediti sudbinu vlasti, kako u Federaciji BiH tako i na nivou države. Poznato je da imamo jednu latentnu krizu vlasti u Federaciji i u državi već četiri do pet mjeseci. Ovi izbori su stoga, uz to što su lokalni, i opći. Nadam se kako će građani izvršiti svoju obvezu i izaći na izbore i podržati one koje smatraju najboljima da predstavljaju lokalnu samoupravu u naredne četiri godine, kazao je Jurišić, saopćeno je iz HSP-a.