Lokalni izbori u BiH
117

FOTO / Na izborima koji će koštati 9 miliona KM možete birati i ratne zločince

Piše: N. J.
Građani Bosne i Hercegovine će na lokalnim izborima u nedjelju, između ostalih, moći birati i kandidate koji su osuđeni za ratne zločine.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić danas je na konferenciji za novinare u Sarajevu pozvao građane da izađu na izbore u nedjelju kada će biti otvoreno 5.100 biračkih mjesta, od sedam do 19 sati, i glasaju prema vlastitoj savjesti, te da se ne obaziru na pritiske i očekivanja drugih. "Onaj ko ne glasa, neće imati pravo da se žali na vlast poslije", kazao je Perić. Istakao je kako su ispunjeni svi preduvjeti za provođenje izbora, koji bi, prema nekim procjenama, mogli koštati blizu 9 miliona KM.

Zloupotreba dokumenata građana

Petrić je također naznačio kako će od subote ujutro u sedam sati početi izborna šutnja i trajat će do zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju. Prema njegovoj ocjeni, izborna kampanja je protekla na zadovoljavajućem nivou i prilično mirno, te sa malim brojem pritužbi na neregularnosti, a najviše ih je bilo u vezi sa plakatiranjem. CIK je, kako je naveo, uporedo s tim djelovao po službenoj dužnosti i držao kampanju pod kontrolom.

Dodao je kako je vraćena većina od 37.359 glasačkih listića poslanih u inozemstvo, te će se prebrojavanju pristupiti zajedno sa ostalim listićima nakon izbornog dana. "I ranije smo imali probleme sa zloupotrebom ličnih dokumenata građana koji glasaju iz inozemstva. Za ove smo izbore posebno označili listiće koje smo poslali u inozemstvo. Bit će priznati isključivo oni glasovi na listićima na kojima su ljudi lično glasali na biračkom mjestu, a ne slučajevi u kojima je neko drugi poslao listić poštom", naglasio je Petrić.

Optužbe o kupovini glasova

Novinari su postavili pitanje o spekulacijama o kupovini glasova na izborima, s akcentom na Narodnu stranku Radom za boljitak, a Petrić je potvrdio da postoje određene optužbe u vezi s tim na račun ove stranke te se provodi istraga o tome. Jedno od pitanja odnosilo se i na činjenicu da su među kandidatima za izbore i tri osobe koje su osuđene za ratne zločine. Riječ je o Branku Grujiću, Simi Zariću i Blagoju Simiću, koji su osuđeni za ratne zločine u Zvorniku i Bosanskom Šamcu na ukupno 27 godina zatvora. Petrić je odgovorio da na to ne može utjecati, jer Ustav i zakoni naše zemlje omogućavaju i tim osobama da se kandiduju na izborima.

U Centralni birački spisak za lokalne izbore 2012. godine upisano je ukupno 3.144.296 birača. Potvrđen je ukupno 30.351 kandidat, od čega se bira 550 kandidata za načelnika/gradonačelnika, 29.652 za vijećnika, a ukupno je 149 kandidata iz reda nacionalnih manjina.

Preliminarni rezultati u nedjelju u ponoć

Na lokalnim izborima 2012. bira se 78 opštinskih vijeća u Federaciji BiH, 58 skupština opštine u Republici Srpskoj, pet skupština gradova u RS, 135 načelnika opština i pet gradonačelnika u BiH, te skupština Brčko Disktrikta BiH. Ovjerna su ukupno 383 politička subjekta, od čega 84 čine političke partije, 59 je koalicija, 224 nezavisna kandidata, 16 lista nezavisnih kandidata te 2.251 kandidatska lista.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Centralna izborna komisija BiH održat će konferencije za novinare na dan izbora prijepodne u deset sati, poslijepodne u 13 i 18 sati, navečer u 21 sat te u ponoć, kada će objaviti prve nepotpune preliminarne rezultate. Sve konferencije bit će održane u zgradi Institucija BiH, naveli su u CIK-u.