BiH
3

SDU BiH demantovala navode predsjednika svoga Glavnog odbora

Klix.ba
Socijaldemokratska unija BiH demantovala je navode predsjednika Glavnog odbora SDU BiH Darke Ružića koji je danas za javnost izjavio da nije potpisao poziv za sjednicu Glavnog odbora SDU BiH, da je njegov potpis krivotvoren, te da je to krivično djelo i da će tražiti “da nadležni tužilačko-sudski organi odmah pokrenu istragu i utvrde odgovornost za ovaj sramni čin”.

"Pored činjenice da je pojedine članove predsjedništva nazvao 'kanalizacijom' i pored činjenice da nema izborni rezultat niti na jednim izborima do sada ispred SDU BiH, da se u stranci pojavljuje od sjednice do sjednice predsjedništva i GO SDU BiH te da je odbio da se pojavi na sjednici GO SDU BiH 28.09.2013. godine koju je sam zakazao, Darko Ružić se usuđuje da prijeti krivičnim gonjenjem. Sjednicu Glavnog odbora SDU BiH je zakazao predsjednik Glavnog odbora SDU BiH Darko Ružić na sjednici GO SDU BIH od 07.09.2013. godine za šta postoji i tonski zapis. Pozivi za sjednicu Glavnog odbora SDU BiH zakazanu za 28.09.2013. godine, koji su išli telegramom ne mogu ni sadržati svojeručni potpis pošiljaoca", navodi se u saopćenju iz ove partije.

"Zaključke sa sjednice Glavnog odbora SDU BiH u kojima stoji kalendar aktivnosti u kojem je na insitiranje predsjednika GO SDU BIH naveden je datum održavanja sljedeće sjednice ovog tijela zakazanoj za 28.09.2013. godine, nije potpisao Darko Ružić nego potpredsjednik GO SDU BIH Muazem Gerin, a u skladu sa konsultacijijama upravo sa gospodinom Ružićem (o čemu svjedoči dopis).

Sa sjednice GO SDU BiH od 07.09.2013. godine postoji i audio zapis u kojem se jasno čuje da je kao zadnja tačka dnevnog reda razmatrana upravo tačka dnevnog reda zakazivanje naredne sjednice GO SDU BiH. Na snimci se jasno se čuje da je predsjednik GO SDU BiH Darko Ružić predložio datum 28.09.2013. godine i da je za taj prijedlog bila većina članova GO SDU BiH uz dva glasa protiv i jedan suzdržan što je i konstatovano", dodaje se u saopćenju i zaključuje:

"To znači da je Darko Ružić pozvao članove GO SDU BIH na sljedeću sjednicu 28.09.2013. godine. Pozivamo medije i sve nadležne organe da dođu u Centralu SDU BiH i da preslušaju snimak sa sjednice GO SDU BiH, i da se uvjere u autentićnost akta koji je potpisan od strane Muazema Gerina. U toku sljedeće sedmice SDU BiH će upoznati agencije za zaštitu zakonitosti sa pojedinim nezakonitim djelovanjima članova SDU BIH. I ovim putem ponovo poručujemo da ćemo ostati na idejama oca socijaldemokratije u BiH rahmetli prof. dr. Nijaza Duirakovića zajedno protiv lopova, korupcije i siromaštva, a priučeni političari i jahači magle će otići tamo gdje je im je i mjesto".