BiH
8

SDS usvojio Deklaraciju u kojoj se zagovara ekonomska, moralna i obnova temeljnih društvenih vrijednosti

Klix.ba
Mladen Bosić (Foto: Klix.ba)
Mladen Bosić (Foto: Klix.ba)
Srpska demokratska stranka usvojila je na današnjoj izbornoj skupštini Deklaraciju u kojoj se zagovara ekonomska, moralna i obnova temeljnih društvenih vrijednosti, koje su, kako su naveli u ovoj stranci, naročito urušene u vrijeme vladavine SNSD-a.

U Deklaraciji, između ostalog, stoji da je generalna kriza objektivna dijagnoza trenutnog stanja u RS. Ekonomska kriza se ogleda u svim ključnim makroekonomskim pokazateljima – od BDP-a, spoljnotrgovinskog deficita, nezaposlenosti, te naročito stalno rastuće zaduženosti. Više je nedvosmislenih naznaka da je RS trenutno u opasnosti da bez spoljne finansijske intervencije ne može finansirati tekuće budžetske obaveze u punom kapacitetu. Aktuelna vlast nije se pokazala sposobnom da sprovede efikasne mjere i svela je svoje akcije na dvije dugoročno pogubne politike: daljnje zaduživanje i/ili prodaju strateških resursa.

"Kriza institucija je produkovana cijelim nizom skandala. Kredibilitet našeg pravnog sistema je duboko poljuljan kao i povjerenje naroda u državu i vladavinu prava. Politički moćnici i njihovi štićenici pokazuju se kao nedodirljivi i iznad institucija sistema. Kriza legitimiteta političkih institucija proizvod je instrumentalizovanja države od strane nosilaca političke vlasti i njihovo podređivanje interesima pojedinaca iz vladajuće partije. Kriza morala je posljedica ovakvog stanja u društvu. Korupcija se iz političkih institucija i ponašanja nosilaca vlasti prelila u sve sfere društva otvarajući prostor za sve vrste moralne dekadencije. Politički devijantne pojave, kao što su izborna korupcija, trgovina poslaničkim mandatima, sveopća korupcija unutar administrativnog aparata, skandalozno ponašanje pojedinih nosilaca najviših državnih funkcija - potpuno su devastirale moralne vrijednosti našeg društva", stoji u Deklaraciji SDS-a.

Napuštanje Daytonskog mirovnog sporazuma je, navodi se dalje, najveća prijetnja opstanku RS. Srbi s ove strane rijeke Drine, tvrde u SDS-u, ne smiju nikada više biti moneta za potkusurivanje tuđih interesa. Avanturistička politika koju vodi SNSD je skoncentrisana na obmanu naroda u cilju oživljavanja podrške posustaloj stranci.

"Srpska ima značajan nivo zaštite svojih interesa u BiH garantovanih Daytonskim sporazumom i nećemo prihvatiti da zbog ličnih interesa bude ugrožen mir radi državne samostalnosti koja ne bi bila priznata od strane drugih političkih faktora, kako u BiH tako i u međunarodnim odnosima. Sporazum političkih partija u BiH koji je postignut po zahtjevu EU i koji predviđa stavljanje u prvi plan ekonomski razvoj i borbu protiv siromaštva ima podršku SDS-a. To je i glavni uslov opstanka RS, jer siromašna i zaostala RS je lak plijen svojim neprijateljima", navodi se u Deklaraciji.

Prvi neophodan korak u pravcu obnove društva je, stoji dalje u ovom dokumentu, bezrezervna borba protiv kriminala i kriminalizacije društva. Samo na taj način moguće je povratiti kredibilitet institucijama RS, ponovo vratiti osjećaj općedruštvene pravde i, na kraju, otvoriti prostor za zdrav ekonomski život. Zakon o porijeklu imovine, koji je predložio SDS, posmatra se kao neophodan korak u tom pravcu.

"Ključna pitanja našeg društva u trenutnoj situaciji jesu privredni rast i zapošljavanje. Neophodnim mjerama u tom pravcu smatramo politiku javne potrošnje opravdane razvojnim planovima, politiku štednje i rezanja budžetskih troškova koji nisu korisni i nužni, politiku novog zapošljavanja, stavljanje pod kontrolu haotičnog zaduživanja, uvođenje reda u zdravstveni i penzioni sistem, finansijsku transparentnost, te uvođenje reda u bankarskom sektoru. Potrebna nam je vlada koja bi imala hrabrosti da, prvi put u postdaytonskom periodu, provede sveobuhvatne reforme cjelokupnog ekonomskog sistema", piše u Deklaraciji.

SDS