BiH
0

SDS u subotu bira novog predsjednika: Postoji konsenzus za izbor Vukote Govedarice

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Za subotu je najavljen nastavak sjednice Glavnog odbora Srpske demokratske stranke (SDS) u Istočnom Sarajevu na kojoj će, nakon što je Mladen Bosić podnio ostavku, biti izabran novi predsjednik stranke.

SDS bi sutra trebao nastaviti raspravu o lošim izbornim rezultatima ove stranke na lokalnim izborima u BiH koji su bili razlog zbog kojih je Mladen Bosić podnio ostavku na sjednici Glavnog odbora u Doboju.

On je za svoje nasljednike predložio Vukotu Govedaricu, Milana Miličevića i Radu Savića objašnjavajući kako želi mlađe kadrove na čelu stranke. Za sada je poznato da se Bosić ne namjerava povući iz političkog života.

Mediji su posljednjih dana spekulisali kako nije bilo konsenzusa, na kojem je Bosić insistirao, za izbor novog predsjednika SDS-a. Pisanja medija demantovala je članica Predsjedništva SDS-a Aleksandra Pandurević koja je kazala kako će se na nastavku sjednice Glavnog odbora vidjeti da konsenzus postoji.

Iz izvora u SDS-u potvrđeno nam je kako postoji konsenzus da za novog predsjednika ove stranke bude izabran Vukota Govedarica.

Govedarica je član SDS-a od 1999. godine. Bio je predsjednik Omladine SDS-a, a u posljednjih pet godina je potpredsjednik SDS-a.

Prvi put je na izborima učestvovao 2004. godine, kada je izabran za odbornika u Skupštini Općine Gacko. Dvije godine kasnije na izborima osvaja mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a potvrđuje ga i na općim izborima 2010. godine. Govedarica je obnovio mandat i 2014. godine.