BiH
8

Vukota Govedarica izabran za novog predsjednika SDS-a

Piše: Er. M.
Vukota Govedarica (Foto: Klix.ba)
(Foto: Klix.ba)
Aktuelni šef Kluba zastupnika Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica izabran je na današnjoj sjednici vanrednoj skupštinskoj sjednici za predsjednika SDS-a.

Na tajnom glasanju predstavnici glavnog odbora SDS-a odlučili su da će funkciju predsjednika obavljati predloženi Vukota Govedarica.

Govedarica je član SDS-a od 1999. godine. Bio je predsjednik Omladine SDS-a, a u posljednjih pet godina bio je potpredsjednik stranke.

Prvi put je na izborima učestvovao 2004. godine, kada je izabran za odbornika u Skupštini Općine Gacko. Dvije godine kasnije na izborima osvaja mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a potvrđuje ga i na općim izborima 2010. godine. Govedarica je obnovio mandat i 2014. godine.

Vanredna skupština SDS-a uslijedila je nakon što je sada već bivši predsjednik SDS-a Mladen Bosić najavio podnošenje ostavke zbog loših izbornih rezultata ove stranke na lokalnim izborima u BiH.

Bosić je ranije naglasio da svojom ostavkom SDS-u želi da otvori novi prostor za vođenje politike u naredne dvije godine s ciljem da se što bolje pripremi za opće izbore, koji će, kako je ocijenio, biti glavna bitka stranke.

Ranije je Glavni odbor SDS-a jednoglasno podržao prijedlog Predsjedništva te stranke da Vukota Govedarica bude izabran za novog predsjednika SDS-a.