Traže istragu
306

SDS tvrdi da je napadač na Miladina Stanića u Prnjavoru dugogodišnji član SNSD-a

V. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Tenzije između političkih stranaka u RS-u ne smiruju se nakon napada u Prnjavoru koji se dogodio u subotu, a u kojem je ranjen šef Kluba zastupnika SDS-a u NSRS-u Miladin Stanić.
Iako su se nakon napada oglasili iz PU Banja Luka te su naveli kako napad na Stanića nije politički čin već je riječ o porodičnom obračunu, predstavnici SDS-a su mišljenja kako u napadu ipak postoji politička pozadina.

Te navode dodatno su podgrijale izjave Milorada Dodika koji je naveo kako je Miladin Stanić odbio da sarađuje s MUP-om Republike Srpske.

"Izražavam svoje žaljenje da su ljudi spremni da na takav način rješavaju rodbinske, porodične i komšijske probleme. MUP treba energično da riješi sve ovo", naglasio je Dodik.

Također, Milorad Dodik je naglasio kako svi u Prnjavoru znaju za nesuglasice između Miladina i Petra Stanića koje su dovele do incidenta.

"A sada neka zna i cijela Republika Srpska. On traje već 20 godina, a posljednjih 15 godina vodi se sudski postupak. Ako je Stanić na ovaj način pokušao da sačuva svoju političku poziciju i značaj, onda je to jadno. Sve je isključivo vezano za porodične imovinske odnose, i tu nema nikakvih političkih konotacija", naglasio je Dodik.

Klub zastupnika SDS-a: Zbog čega Dodik brani Petra Stanića?

"Tražimo od Milorada Dodika da odgovori da li je Petar Stanić, izvršilac pokušaja ubistva na Miladina Stanića, šefa Kluba poslanika SDS, dugogodišnji član SNSD-a i lice poznato u Prnjavoru po upućivanju direktnih prijetnji svim političkim neistomišljenicima koji nisu za SNSD", istakao je zastupnik SDS-a Nedeljko Glamočak.

On podsjeća, da je Milorad Dodik zbog fotografije na Facebooku, optuživao i inkriminisao da u SDS postoji radikalno terorističko krilo te da nadležni ne treba da na početku istrage isključuju političku motivaciju pokušaja ubistva samo zato što je to rekao Milorad Dodik.

"Srpska demokratska stranka zahtjeva od Ministarstva unutrašnjih poslova da se na samom početku istrage ne ograđuje od političkih motiva napada na šefa Kluba poslanika SDS i tražimo da se provede detaljna istraga ako se radi o izvršiocu koji je stranački zaslijepljen a politički anoniman jer su baš takvi najpogodniji za izvršenje političkih ubistava", rekao je Glamočak.

Na kraju, Glamočak je upitao i kako se pokušaj ubistva Miladina Stanića desio poslijee promjene skupštinske većine u Prnjavoru.

"Miladin Stanić ne samo da je najžešći kritičar režima nego su njegove kritike potpuno argumentovane i dokazima potkrijepljene. Da li je moto režima: ocrni, zastraši, potkupi svakoga ko se ne može drugačije pridobiti i ušutkati. Ostaje li samo pitanje ko je sljedeći?", naglasio je Glamočak.