Uzrokovao zabunu
6

SDS traži privremenu smjenu Nikole Špirića zbog spekulacija o lažnim zaključcima upućenim OSA-i

Piše: Er. M.
Nikola Špirić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nikola Špirić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Klub zastupnika SDS-a tražio je da Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH privremeno smijeni Nikolu Špirića s mjesta predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad OSA-om.

Kako je kazala šefica Kluba zastupnika SDS-a Aleksandra Pandurević, Špirićevu smjenu traže sve dok se Zajednička komisija za nadzor nad OSA-om ne izjasni o medijskim napisima.

Šef Kluba zastupnika SNSD-a Staša Košarac rekao je da nije ozbiljno voditi raspravu u Parlamentarnoj skupštini BiH na temelju medijskih napisa, međutim član Komisije Damir Bećirović potvrdio je danas medijima da je Špirić uputio lažne zaključke OSA-i.

Podsjećamo, predsjedavajući Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) BiH Nikola Špirić uputio je OSA-i krivotvorene dokumente sa zaključcima koje članovi parlamentarne komisije nikada nisu usvojili.

Ovu informaciju potvrdio je za Klix.ba izvor u Parlamentarnoj skupštini BiH koji ističe kako je nastala prava zabuna kada je do članova komisije došla informacija da je Špirić u njihovo ime uputio zaključke direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću.

Član Zajedničke komisije za nadzor nad OSA-om Sadik Ahmetović tražio je od Šprića, koji je tvrdio da su zaključci usvojeni, da se članovima dostavi zapisnik sa sjednice, nakon čega je ustanovljeno kako su Špirićev zaključci lažni.