{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDS traži ostavku vlade Aleksandra Džombića

F
7.9.2011. u 12:52
0
12
SDS traži ostavku vlade Aleksandra Džombića
0
SDS traži ostavku vlade Aleksandra Džombića
Aleksandar Džombić
Srpska demokratska stranka (SDS) zatražila je danas smjenu Vlade RS-a zbog katastrofalnih rezultata na koje je ukazala i Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a, saopćivši da je kumulativni deficit budžeta i javnih fondova veći od milijardu i 111 miliona maraka.
Poslanik SDS-a Zoran Latinović je, uz pitanje kako Vlada s tolikim deficitom planira da osigura radna mjesta, fiskalnu i socijalnu održivost, izrazio je zabrinutost zbog takve situacije te pozvao vladu Aleksandra Džombića da prekine s politikom kontinuiteta, koju je sama proklamovala.

„Ako ova vlada nema snage i moći da se uhvati u obračun s kriminalnom i korupcijom u sopstvenim redovima, posveti efikasnijem rješavanju privrednih i socijalnih problema, neka podnese ostavku“, rekao je Latinović na pres-konferenciji u Banjoj Luci ukazavši na velike gubitke i u javnim preduzećima, „Šumama“, „Željeznicama“, a istovremeno nema odgovornosti kada je u pitanju javna potrošnja.

Upozorio je da RS tone u dužničko ropstvo, imajući u vidu da njen ukupni dug iznosi oko 3,8 milijardi maraka.

Smatra i da će deficit budžeta RS-a nastaviti da raste u ovoj godini, te da će do kraja godine akumulirani biti u visini ovogodišnjeg budžeta, što je alarmatno i upalilo je već odavno „crvenu lampicu“.

„S ovakom ekonomskom polikom, u kojoj nema odgovornosti, tonemo u poziciju dužničkog ropstva. Ne bih rekao da čak imamo i 'grčki sindrom', jer je Grčka članica EU, koja će zbog sopstvene sigurnosti naći rješenje da se saniraju problemi u eurozoni, ali RS neće biti u takvoj situaciji, jer s ovakom tendencijom ne bi mogla biti ni članica Organizacije afričkog jedinstva“, naveo je Latinović.

SDS smatra i da je neophodno donošenje zakona o fiskalnoj odgovornosti, po kojem bi, u slučaju sadašnjeg pravljenja deficita, svi odgovorni morali dati svoj mandat na provjeru.

Službi revizije, navodi, treba dati i efikasnije mehanizme, u smislu da mogu podizati krivične prijave po službenoj dužnosti kada su revizorski izvještaji negativni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: