BiH
0

SDS: Riješiti probleme u ŽRS-u bez utimatuma i pritisaka

FENA
Srpska demokratska stranka (SDS) izrazila je danas zabrinutost stanjem u Željeznicama RS (ŽRS) i pozvala Vladu i resorno ministarstvo da što prije riješe nagomilane probleme u ovom javnom preduzeću.

SDS osuđuju sve, kako navode u saopćenju, ultimatume i pritiske, koje pojedinci vrše na radnike ovog preduzeća.

"Umjesto da se traži odgovornost prema onima koji su ovo preduzeće doveli u bezizlaznu situaciju, krivica se prebacuje na radnike, koji nisu krivi što ovo javno preduzeće grca u dugovima i što ima višak radnika", navodi SDS i poziva predsjednika RS-a Milorada Dodika da se objektivno informiše o stanju u Željeznicama, jer ga je uprava tog preduzeća, kako navode, obmanula da mašinovođe traže da im se plati jedan dužni kilometar umjesto jedan sat efektivne vožnje.

"Smatramo da je potrebno da i nadležni organi provjere poslovanje u Željeznicama i pozovu na odgovornost one koji su doprinijeli da gubici u ovoj kompaniji iznose više od 180 miliona KM i koji su doveli ovo javno preduzeće u bankrot", zaključuje SDS.

Mašinovođe ŽRS-a su 10.oktobra obustavile rad, nezadovoljne činjenicom da uprava ne želi da isplati tzv. kilometar sat po cijeni od 2,4 umjesto sadašnje jedne marke.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik zaprijetio je u petak da će on tražiti od, kako kaže, direktora tog preduzeća da da otkaze mašinovođama koje su u štrajku, ukoliko sutra ne počnu s radom.

Na to su mašinovođe pozvale Dodika na razgovor kako bi mu prenijeli svoje stavove koje, kažu, uprava pogrešno predstavlja.