Mjesec dana od obustave rada
0

Razgovori u Vladi RS, ali još nema obnove saobraćaja u ŽRS-u

FENA
Nakon mjesec dana od obustave rada mašinovođa Željeznica RS-a danas je pod okriljem predstavnika Vlade RS-a organiziran sastanak kako bi se čuo stav svih strana u tom javnom preduzeću.

Mađinovođe očekuju od radne grupe Vlade da ispuni njihove zahtjeve, izjavio je predstavnik štrajkača Radenko Marić nakon sastanka u Vladi, ali je napomenuo da nikakav konkretan odgovor nisu dobili.

Oni su predočili svoje viđenje situacije, a jedini zahtjev pri kome su ostali, i koji je sada i jedina prepreka da željeznički saobraćaj profunkcioniše, je povlačenje disciplinskih prijava i povratak na posao njihovog kolege koji je u međuvremenu dobio otkaz.

“Tražimo da se disciplinske mjere povuku, jer je uprava napravila niz propusta u davanju suspenzija, a samim tim i pokretanju disciplinskih prijava. Nisu u zakonskim okvirima kako uprava tvrdi”, naglasio je Marić.

Oni su tražili da ih na razgovor primi predsjednik RS-a Milorad Dodik, kako bi ga upoznali s, kako kaže, stvarnim stanjem na željeznicama, ali do ispunjenja tog zahtjeva za sada nije došlo.

Nakon sastanka radne grupe Vlade s predstavnicima mašinovođa, razgovori su nastavljeni s predstavnicima ostalih sindikata željeznica.

Predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti Zlatko Marin rekao je da je radna grupa uzela informacije od njih, kao i od Uprave ŽRS i mašinovođa, ali da ne zna šta će biti predloženo Vladi kako bi se prevazišlo trenutno stanje u ŽRS.

"Mi ne znamo zbog čega se tačno štrajkuje i ne znam kako da nazovem ovaj vid bunta mašinovođa”, rekao je Marin i dodao da su oni prenijeli stvoje stavove o tzv. kilometru, odnosno dnevnicama koje je smanjila Vlada.

Podsjetio je da se pristupilo izradi novog kolektivnog ugovora, ali da o tome treba da se još razgovara.

I predsjednik RS-a Milorad Dodik ponovio je danas da se odgovornost za štetu nastalu zbog štrajka mašinovođa mora utvrditi.

Potvrdio je da će primiti mašinovođe na razgovor tek kada počnu da rade, što im je predlagao nakon što je naložio da uprava ukine odluke o suspenzijama.

“To je bila dobra prilika koju su trebali da iskoriste, međutim, sada vidim da se povećavaju zahtjevi”, dodao je Dodik.