Željeznice RS
0

Ispunjen zahtjev mašinovođa, Uprava povukla suspenzije

FENA
Sva rješenja o suspenzijama mašinovođa bit će povučena, odlučila je uprava Željeznica RS-a.

Povlačenje supenzija, kako je saopćeno iz uprave tog preduzeća, zatražio je predsjednik RS-a Milorad Dodik, a to je bio uvjet mašinovođa ŽRS-a da nakon mjesec dana obustave rada sjednu u lokomotive.

Uprava ŽRS pozvala je mašinovođe da se jave na posao svojim neposrednim rukovodiocima.

Mašinovođe su prethodno potvrdile spremnost da prekinu štrajk, ukoliko uprava Željeznica RS povuče sve disciplinske mjere protiv štrajkača.

“Ističući u prvi plan našu brigu za RS, naše preduzeće i privredu RS, a cijeneći instituciju, ličnost i autoritet predsjednika RS Milorada Dodika, iskazujemo svoju spremnost da odmah počnemo sa radom i ovog časa pokrenemo sve vozove”, rekao je jedan od mašinovođa Radenko Marić, nakon što su njegove kolege održale sastanak u Doboju.

Da bi počeli s radom tražili su da uprava ukine sve otkaze, suspenzije i odgovornost protiv mašinovođa i spriječi svaki vid odmazde, a da se svi problemi riješe u što kraćem roku sa upravom i predsjednikom RS-a.

Prethodno su predstavnici svih šest sindikata i uprave Željeznica RS-a razmatrali novi kolektivni ugovor kojim bi trebalo da bude riješeno pitanje tzv. kilometar sata zbog koga su mašinovođe tog preduzeća 10.oktobra obustavile rad.