Vozovi će napokon krenuti
0

Stevanović: Za dva dana rješenje problema mašinovođa ŽRS

SRNA
Predsjednik Nadzornog odbora "Željeznica Republike Srpske" (ŽRS) Boro Stevanović očekuje da će za dva dana biti pronađeno rješenje situacije u vezi sa zahtjevima mašinovođa koji osim ukidanja suspenzija, traže povlačenje disciplinskih prijava i prijem kod predsjednika RS-a Milorada Dodika.

"Vlada RS-a u petak je formirala tročlanu komisiju čiji je zadatak da u roku od tri dana predloži rješenje. Komisija je jučer u Banjoj Luci imala sjednicu sa menadžmentom Željeznica, a već sutra razgovaraće sa mašinovođama, tako da bi prijedlog komisije mogao da bude poznat već u utorak", rekao je Stevanović.

On je ocijenio da se stvari odvijaju u pozitivnom smjeru i naglasio da će nakon što komisija sačini prijedlog biti poznat dalji put za rješavanje ovog problema. 

Stevanović nije želio da prejudicira da li će se Nadzorni odbor "Željeznica" uključiti u rješavanje situacije u ŽRS, ali je napomenuo da će poštovati nalaz komisije. 

Prema njegovim riječima, isključivo od komisije zavisi da li će još neko biti uključen u razgovore o ovom problemu. 

Kada je riječ o funkcionisanju željezničkog saobraćaja, Stevanović kaže da se za sada teretni prevoz odvija na zadovoljavajući način, ističući da  on i jeste najvažniji zbog snabdijevanja velikih potrošača, kao što je "ArcelorMittall" Prijedor. 

On očekuje da će situacija u ŽRS biti riješena na zadovoljstvo mašinovođa i Vlade RS-a.
Vlada RS formirala je tročlanu radnu grupu koja treba da sačini prijedlog rješenja za uspostavljanje potpunog željezničkog saobraćaja, nakon što su mašinovođe od 10. oktobra u štrajku i traže isplatu razlike u zaostatku dodatka na platu koji se u stručnoj terminologiji naziva kilometar, kao i dalju isplatu kilometra po ranije utvrđenoj cijeni od 2,4 KM.

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je 9. novembra da je dao nalog da budu ukinute suspenzije mašinovođama ŽRS da bi mogli da dođu na posao. Uprava "Željeznica" saopštila je da je 10. novembra povukla suspenzije mašinovođa. 

Mašinovođe ŽRS saopštile su danas da će vozove pokrenuti čim budu ispunjni njihovi osnovni zahtjevi, a to su, osim ukidanja suspenzija, povlačenje disciplinskih prijava i prijem kod predsjednika RS-a Milorada Dodika.