Banja Luka
5

SDS: Prodajom Elektroprivrede Republike Srpske postat ćemo robovi

Piše: M. T.
Cilj Vlade Republike Srpske je da proda Mješoviti holding Elektroprivredu Republike Srpske, tvrde u Srpskoj demokratskoj stranci (SDS). Prva faza je da se profitabilnost pretvori u gubitke, a zatim pokaže kako je stanje neodrživo i da rješenje treba tražiti u prodaji.

"Prodajom i ovog resusra ćemo postati robovi na vlastitoj zemlji, prema našim saznanjima za kupovinu je zainteresovana Elektroprivreda Srbije i tu bi se igralo na nacionalna osjećanja Srba prema matici, ali još nismo sigurni da le će se ići u postepenu rasparčavanje holdinga ili će prodaja svih zavisnih preduzeća ići u paketu", izjavio je Davor Šešić, poslanik SDS u Narodnoj skupštini RS.

Šešić je naveo da bi EPRS trebalo da predstavlja jedan od najsnažnijih oslonaca ukupne privrede i društva u cjelini, te da je preduzeće 2006.godine, kada je preuzeta od strane SNSD bila mnogo zdravija nego što je danas.

"Zbog toga nisu dozvolili da se u ljeto 2015.godine u NSRS raspravla o Informaciji o poslovanju EPRS iz juna 2015.godine, koju je pripremila opozicija. Činjenica je da broj radnika vrtoglavo raste, sa 7.100 na 9.000, ali što je još gore, za plate sada troše 30 posto prihoda, dok je za plate 2005. godine odvajano 19 posto prihoda. Da su ostali na tom nivou, EPRS b sada imala dodatnih preko 730 miliona KM, odnosno imali bismo sredstva za novu elektranu iz vlastitih sredstava", naveo je Šešić.

Šešić je precizirao to da su potraživanja EPRS od distribucija za isporučenu električnu energiju u 2006.godini iznosila 62 miliona maraka, a na kraju 2016.godine čak 181 milion i upitao postoji li plan kako barem zadržati sadašnji nivo proizvodnje kad dođe kraj Gacku i Ugljeviku.