BiH
3

SDS predlaže Ognjena Tadića za kandidata za predsjendika RS-a

FENA
Ognjen Tadić (Foto: Klix.ba)
Ognjen Tadić (Foto: Klix.ba)
Potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić kandidat je za predsjednika RS-a na predstojećim izborima, odlučio je danas Glavni odbor SDS-a.

O tome ko će biti kandidat za člana Predsjedništva BiH odlučit će Savez za promjene, u kojem su SDS, PDP, NDP i druge manje opozicione stranke u RS-u.

Kandidatura za člana Predsjedništva BiH mogla bi pripasti lideru PDP-a Mladenu Ivaniću. Ipak, razgovori o tome se očekuju narednih dana.

Lider SDS-a Mladen Bosić je potvrdio da je ostavljen prostor za razgovore o kandidaturi za tu funkciju.

"Naša ambicija nije da dobijemo lične funkcije već da se stvore uslovi za promjene i zato nismo nikada ucjenjivali drugu stranu", rekao je Bosić i dodao da je SDS spreman da otvori razgovore da se dođe do kandidata ili podrži kandidat neke druge stranke, uz uslov da to ne bude pod pritiskom ili uz isključivost.

On je ubijeđen da će se i taj posao završiti za dva-tri dana.

U slučaju pobjede Saveza za promjene, lider SDS-a Mladen Bosić bi trebalo da bude premijer, dok bi, nezvanično, Draganu Čaviću iz NDP-a pripalo mjesto predsjednika Narodne skupštine RS.

Bosić je rekao u izjavi novinarima u Istočnom Sarajevu da je Glavni odbor te stranke zaključio da su u RS potrebne promjene, koje će, nakon izbora, podrazumijevati i rad ključnih institucija u RS, Narodne skupštine i Vlade RS-a, koju bi on vodio u slučaju pobjede Saveza za promjene.