BiH
0

SDS poziva građane da izađu na Izbore i daju doprinos promjenama

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Srpska demokratska stranka (SDS) danas je saopćila da će sve učiniti da "ovaj put spriječi evidentnu izbornu krađu SNSD-a, kao što je to bilo na izborima 2012., kada je bilo 9.500 nevažećih listića u Banjoj Luci ili oko 11 posto svih birača koji su izašli na glasanje".

Iz ove stranke navode da kandidati za funkciju predsjednika RS-a mogu biti svi građani tog bh. entiteta koji ispune zakonom propisane uvjete, a za provjeru tih uvjeta je zadužena Centralna izborna komisija (CIK) BiH.

"Prilikom svih prethodnih izbora su se prijavljivali razni kandidati koji su bili široj javnosti nepoznati. Motivi zbog kojih se prijavljuju kandidati su različiti i niko nema pravo da osporava bilo čiju kandidaturu koja je izvršena u skladu sa zakonom", stoji u saopćenju SDS-a.

Smatraju da "treba mijenjati izborni zakon BiH radi onemogućavanja zloupotrebe kandidatura i izbornih krađa kao što to vladajući SNSD godinama radi“.

"SDS, za razliku od režima koji poziva građane da na dan izbora ostanu kod kuće, poziva sve građane da 12. oktobra izađu na izbore i tako daju svoj doprinos promjenama u RS-u", navodi se iz ove stranke.

Odbacuje i sve insinuacije, kako dodaju, režimskih medija (RTRS-a, SRNA-e i Glasa Srpske) o bilo kakvoj umiješanosti u navodne malverzacije oko kandidata za predsjednika RS-a.