BiH
22

SDS pokrenuo inicijativu za smjenu Denisa Bećirovića

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Klub poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH pokrenuo je inicijativu za smjenu Denisa Bećirovića s funkcije člana Kolegijuma ovog doma - izjavila je danas poslanica SDS-a u Predstavničkom domu Aleksandra Pandurević.

"Očekivali smo da će to uraditi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Milorad Živković, nakon jučerašnjih izjava Bećirovića, koji je zloupotrijebio funkciju i bez konsultacija sa ostalim članovima Kolegijuma, na šta ga obavezuje Poslovnik o radu, iznio određene kvalifikacije na račun Dana RS-a", rekla je Pandurević u izjavi novinarima u Istočnom Sarajevu.

Ona ističe da su te kvalifikacije "antiustavne i antidejtonske, jer RS ima autonomno pravo da donese svoj zakon o praznicima“.

Podsjetila je da je Klub Bošnjaka već ranije pokretao pitanje vitalnog nacionalnog interesa o tom pitanju, ali je tada Ustavni sud RS "rekao svoje“.

"Bećirović je jučerašnjom izjavom atakovao na ustavno-pravni poredak BiH i to je iziskivalo Živkovićevo reagovanje, koje je izostalo", rekla je Pandurević.

Ona je navela da je moguće da je Bećirevićevo ponašanje “izazvano dogovorenom reakcijom”, s ciljem prikrivanja teškog ekonomsko-socijalnog stanja u BiH.

"Bećirović je juče, također, pokušao da naruši dobre regionalne odnose sa Srbijom, koji su krenuli uzlaznom putanjom", dodala je Pandurević i podsjetila da su u proteklom periodu sa Srbijom potpisani sporazumi koji se odnose na pitanja sigurnosti i rada pravosuđa.

"SDS očekuje od SNSD-a da podrži inicijativu za Bećirovićevu smjenu, ali to isto očekuje i od stranaka iz Federacije BiH, s ciljem sprečavanja Bećirovićevih pokušaja da svjesno produkuje političku krizu i haos u BiH", navela je Pandurević.

Ustvrdila je da je Bećirović jučer dao izjave "suprotne principima Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i entitetskih ustava s ciljem unutrašnje destabilizacije BiH, urušavanja njene strukture, podizanja međunacionalnih i međuentitetskih tenzija, te rušenja dobrosusjedskih odnosa u regionu“.