Ko je pobjednik
0

SDS podržava PDP u vezi s provjerom glasova za Predsjedništvo BiH

FENA
Mladen Bosić
Mladen Bosić
Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić podržao je zahtjev Partije demokratskog progresa (PDP) da Centralna izborna komisija BiH ponovo prebroji sve nevažeće listiće za člana Predsjedništva BiH iz RS-a.

To može pokazati, smatra, da je ustvari pobijedio kandidat koalicije “Zajedno za Srpsku” Mladen Ivanić, a ne kandidat vladajuće koalicije Nebojša Radmanović, jer je među njima mala razlika u osvojenim glasovima, dok nevažećih listića ima gotovo 10 posto.

Kada je u pitanju izborni rezultat SDS-a, Bosić je na pres-konferenciji rekao da je, ipak, zadovoljan izbornim rezultatima, te da su potvrdili da je druga po snazi stranka u RS-u, odmah iza SNSD-a.

“Do sada smo dobili između 120 i 130 hiljada glasova za Narodnu skupštinu RS-a, što je više u odnosu na 2006. izbornu godinu, kada smo osvojili 103.000, a vjerovatno ćemo u parlamentu BiH imati četiri poslanika, za razliku od sadašnja tri“, naveo je predsjednik SDS-a.

Komentirajući izjavu predsjednika Saveza za demokratsku Srpsku (SzDS) Dragana Kalinića da je njihov kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH Rajko Papović imao odlučujuću ulogu u tom izboru, čime se Kalinić osvetio SDS-u, Bosić je naveo da jeste činjenica da se tu radilo o “trgovini Kalinića sa SNSD-om”, ali da Papović kao jedan od samo tri kandidata za tu funkciju nije imao nikakav utjecaj na konačan izbor.