Izlaze na izbore
48

SDS odbrusio Stevandiću i odbili dolazak na sastanak: "To vam je samo traženje alibija"

FENA
Predsjednik SDS-a Milan Miličević uputio je pismo predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nenadu Stevandiću u kojem ga je obavijestio da SDS neće uzeti učešće u sastanka koji je zakazan za sutra povodom dogovora za nastup na izborima.

On je detaljno obrazložio razloge zašto je SDS odbio poziv za sastanak.

''Prvi razlog je to što vladajuća većina nikada nije ispoštovala zaključke Narodne skupštine koje smo često i zajedno donosili, a koji se odnose na zaštitu interesa Republike Srpske u institucijama BiH. Nikada niste prihvatili naš zahtjev da raspravljamo o Informaciji o kršenju zaključaka Narodne skupštine koji su od suštinske važnosti za vitalne nacionalne interese Republike Srpske i srpskog naroda. Sve što smo zajedno dogovarali u Banjoj Luci prekršili ste u Sarajevu. Tim ste uništili povjerenje u institucije, ali i smisao bilo kakvih razgovora na relaciji vlast - opozicija", naveo je Miličević.

Osvrnuo se i na rad ministra finansija BiH Srđana Amidžića (SNSD).

"Drugo, vjerujem da vam je poznato da je ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić donio instrukciju o privremenom finansiranju institucija BiH u drugom kvartalu i njom odobrio Centralnoj izbornoj komisiji sredstva za provođenje lokalnih izbora, u skladu s izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucije BiH koje je nametnuo Christian Schmidt. Podsjećam vas i da je potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović izjavila 10. maja da će se SNSD prijaviti na izbore koje je raspisala Centralna izborna komisija. Dakle, vi ste odluku već donijeli i po ko zna koji put odustali od onog što ste usvojili u Skupštini, a sazivanje sastanka vam je samo traženje alibija. Mi vam ne trebamo da javnosti saopštite da idete na izbore koje je raspisao CIK. Sami ste odlučili, sami i saopštite'', napisao je Miličević.

Zbog svega, navodi on, SDS ima opravdane sumnje u iskrenost namjere vladajuće koalicije u Republici Srpskoj da do kraja sprovede proceduru usvajanja izbornog zakona RS-a.

Ukoliko zakon bude usvojen, Miličević je navao uslove i zatražio održavanje izbora za sve nivoe vlasti u RS-u.

''Kao stranka koja je, zajedno sa srpskim narodom, politički tvorac institucija Republike Srpske, ali i kao legalisti, uvijek smo i uvijek ćemo, za razliku od aktuelne vlasti, stajati iza svih zakona i odluka koje donese Narodna skupština a koje su u interesu zaštite Republike Srpske. To važi i za izborni zakon Republike Srpske ukoliko od njega ne odustanete i on stupi na snagu. Nema potrebe da razgovaramo o zakonu čiji ste tekst kreirali bez opozicije i već usvojili, nego očekujemo da postupite po njemu kada on bude objavljen u 'Službenom glasniku Republike Srpske' i da entitetska izborna komisija tada raspiše izbore", rekao je Miličević.

Zajedno sa tim izborima SDS je zatražio i sljedeće:

"Zbog politički i ekonomski teške situacije u kojoj se nalazi Republika Srpska da zajedno sa lokalnim izborima budu održani i izbori za predsjednika Republike Srpske i Narodnu skupštinu Republike Srpske. Kako bi izbori bili održani u fer i demokratskim uslovima, tražimo da omogućite jednak tretman vlasti i opozicije na Javnom radio-televizijskom servisu RTRS", stoji u pismu.

Na kraju pisma, predsjednik SDS-a se osvrnuo na Stevandićevu izjavu kako je ''nedolazak na sastanak dokaz saradnje sa strancima'':

''Da li vas je makar malo sramota da to kažete SDS-u koji se našao na do sada najjačem udaru stranaca i vaših 'patriotskih stranaka'' iz vlasti zbog kojih ste SDS-u ukinuli račun da biste nas spriječiti da učestvujemo na izborima, što vam neće uspjeti!?'', zaključili su u SDS-u.