Danas izbori
166

SDS bira novog predsjednika: Može li pobijediti Šarović i poslati jasan signal Dodiku?

A.D.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Na unutarstranačkim izborima SDS-a u Banjoj Luci danas se bira novi predsjednik stranke. Kandidati su Mirko Šarović i Milan Miličević.

Aktuleni predsjednik SDS-a Vukota Govedarica povukao je kandidaturu u korist Mirka Šarovića, za koga smatra da je osoba koja može da okupi stranku.

Potpredsjednik SDS-a Mićo Mićić jučer je također odustao od kandidature "dajući time konkretan doprinos u postizanju konsenzusa oko jednog kandidata".

Kazao je da SDS očekuju vjerovatno najvažniji unutarstranački izbori u prethodnih 20 godina.

"U trenutku duboke krize u kojoj je stranka već nekoliko godina iz niza objektivnih, ali i subjektivnih razloga, sada nam je najpotrebnije da pogledamo jedni druge u oči, prevaziđemo podjele i vratimo SDS na mjesto koje joj pripada od osnivanja i stranke i Republike Srpske", naveo je Mićić.

I Govedarica i Šarović i Mićić su rekli da bi za stranku najbolje bilo kada bi imala jednog kandidata za predsjednika partije. Inače, pravo glasa ima 450 članova Skupštine, a glasanje se obavlja tajnim putem.

I još je nešto u igri za opstanak SDS-a. Treba, naime, podsjetiti da je ključni sukob u SDS-u u proteklom periodu izbio zbog supotstavljenih stavova o tome treba li SDS odgovoriti pozivu lidera SNSD-a Milorada Dodika i pridružiti se vladajućoj koaliciji.

Naime, visokopozicionirani članovi, poput Milovana Cicka Bjelice i Miće Mićića smatrali su da treba, te je došlo do dodatnog urušavanja stranke. Ostaje da se vidi je li Šarović, na kojeg računa i Govedarica ta ličnost koja će moći sve da ih sabere.