BiH
14

SDPBiH: Sutra komemoracija povodom smrti Ivana Brigića

FENA
Ivan Brigić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ivan Brigić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Komemoracija povodom smrti Ivana Brigića, istaknutog člana Socijaldemokratske partije BiH, bit će održana u utorak 24. februara, u sali Općine Centar.

Istog dana, na Gradskom groblju Bare u 14:30 sati bit će održana i sahrana, navodi se u saopćenju Centra za informiranje SDPBiH.

"Gubitkom Ivana Brigića BiH je izgubila jednog od istinskih patriota i velikog čovjeka, političara i humanistu. Ostat će upamćen kao čovjek koji je uvijek imao vremena svoje znanje nesebično prenijeti mlađim generacijama i u svakom trenutku pomoći drugima", navedeno je u saopštenju.

Ivan Brigić je rođen u Duvnu, a Pravni fakultet završio je u Sarajevu.

Obavljao je mnoge javne funkcije poput sekretara i predsjednika Opštine Duvno, zastupnika u Skupštini Socijalističke republike BiH, zastupnika-zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma Federacije BiH, zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo u dva mandata, predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, delagata u Domu naroda FBiH te je bio član Ustavne komisije Parlamenta Federacije BiH u više mandata.

U bogatoj političkoj karijeri bio je predsjednik Gradskog komiteta Saveza komunista Sarajevo, član Predsjedništva i sekretar Saveza komunista BiH, član Predsjedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije, član Predsjedništva Socijalističkog saveza radnih naroda BiH, dok je u poslijeratnom periodu bio član Predsjedništva te član i potpredsjednik Glavnog odbora SDP BiH.