BiH
5

Riječima zahvale i dubokog poštovanja prijatelji i kolege oprostili se od Ivana Brigića

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Riječima zahvale i izrazima dubokog poštovanja članovi porodice, prijatelji i kolege oprostili su se na današnjem komemorativnom skupu od dugogodišnjeg člana Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Ivana Brigića.

Ivan Brigić preminuo je u subotu, 21. februara, od teške bolesti, a njegove stranačke kolege danas su imale samo riječi hvale za ovog istinskog borca za BiH i predanog socijaldemokratu koji ni u najtežim vremenima nije odustajao od ideje jednakopravnosti svih građana.

Član Predsjedništva SDP-a Mirko Pejanović, član Glavnog odbora SDP-a Igor Kamočaji, član Savjeta za razvoj SDP-a Ivan Cvitković i predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo Fikret Musić u svojim govorima podsjetili na brojne političke funkcije koje je Brigić u 60 godina dugoj političkoj karijeri, kako su kazali, časno obavljao.

Pejanović ja podsjetio da je Brigić dao nemjerljiv doprinos razvoju BiH i izgradnji njenih institucija kako u okviru bivše Jugoslavije tako i tokom rata devedesetih i poslije tog rata učestvujući u odbrani integriteta i bića države Bosne i Hercegovine.

"U javnim istupima ostat će zapamćen njegov pomirljivi, tihi glas i kultura dijaloga uvijek želeći istrajati u donošenju najboljih odluka za građane BiH i samu državu, zagovarajući pri tome ravnopravnost naroda na cijelom prostoru", kazao je Pejanović, dodajući da je do kraja života ostao odan idejama ljevice.

Kamočaji je podvukao je da se danas opraštaju od prijatelja, druga i istinskog socijaldemokrate koji je svojim mlađim kolegama u stranci bio nepresušan izvor savjeta, a upravo zbog toga će im istinski nedostajati.

Cvitković se prisjetio više decenija dugog poznanstva s Brigićem s kojim je sarađivao baveći se politikom, naglasivši da je na ovom prostoru teško roditi se i umrijeti u istoj državi pa je tako Brigić za svog života živio u četiri države izdržavajući sve bure i oluje u političkom životu BiH.

Krasile su ga, kazao je Cvitković, velike moralne vrijednosti i bio je pošten čovjek što je bila njegova najbolja osobina, a Musić je ocijenio da je ovaj dan tužan dan jer se SDP-ovci danas opraštaju od velikog čovjeka koji će im svima nedostajati.

"Njegovoj supruzi Veri i sinu Saši ostaje praznina, a nama ponos što smo imali njega za druga i poštovanje što je bio dio nas", zaključio je Musić.

Poručili si na kraju da i današnji skup govori o tome da ga njegovi prijatelji i kolege nikada neće zaboraviti.

Ivan Brigić, preminuo je u 79-oj godini života. Obnašao je dužnost zastupnika u Skupštini SR BiH, zastupnika i zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, a u prošlom izbornom mandatu bio je delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH i poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo.

Sahrana će danas u 14.30 sati biti obavljena na Gradskom groblju Bare.