Damir Mašić
0

'SDP zanima raspodjela posla i odgovornosti, a ne fotelja'

FENA
Damir Mašić
Damir Mašić
Čim se proglase zvanični rezultati općih izbora održanih 3. oktobra Socijaldemokratska partija BiH će krenuti s razgovorima sa svim političkim subjektima koji su dobili izborni legitimitet, odnosno koji imaju svoje zastupnike u državnom i entitetskim parlamentima, izjavio je danas za Fenu glasnogovornik SDP-a Damir Mašić.

Naveo je da je SDP već obavio nekoliko formalnih i zvaničnih razgovora, ali se tu nije radilo o dogovorima ili pregovorima. Ti razgovori su vođeni na nivou predsjednika stranaka s Narodnom strankom Radom za boljitak, HSPBiH i SDS-om.

Kada je u pitanju Federacija BiH, Mašić najavljuje da će u prvi krug razgovora svakako biti uključeni SDA, HDZ1990, HSPBiH i Narodna stranka Radom za boljitak, a kada je u pitanju državni nivo SDP će na razgovore pozvati sve parlamentarne političke stranke.

Glasnogovornik SDP-a insistira na terminu "razgovori", a hoće li razgovori prerasti u pregovore i kasnije u dogovore ostaje da se vidi.

"Mi sigurno ostajemo pri svom stavu da će SDP, kao pobjednička politička partija koja je osvojila 285.000 glasova građana BiH, dati mandatara za sastav novog Vijeća ministara BiH. Naš mandatar je od početka bio, i neće biti promijenjen, predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija", kazao je on.

Da li se to nekome sviđa ili ne, dodao je on, SDP u ovom trenutku ne zanima, jer je svugdje u svijetu normalna praksa da predsjednika vlade daje najjača politička partija, a uglavnom se radi o najodgovornijoj osobi u toj stranci.

"To smo govorili i prije izbora kada nismo znali kakvi će biti rezultati i taj princip ćemo zagovarati uvijek. Nema razloga da zbog nekih drugih ambicija, interesa i svega onoga što smo mogli čuti u proteklih mjesec dana mijenjamo svoje stavove koji su općeprihvaćeni u svim demokratskim zemljama", kaže Mašić.

Na kraju je upozorio da je još rano govoriti ko će činiti parlamentrnu većinu, ali da je sigurno da SDP ne interesiraju "matematički blokovi".

"Nas interesiraju isključivo parlamentarne većine koje će biti okupljene oko raspodjele posla i odgovornosti, a ne raspodjele fotelja i pozicija. Tamo gdje budemo mogli formirati takve vlade, SDP će biti u njima. Gdje ih ne budemo mogli formirati, SDP neće biti dio onoga što smo mogli gledati u protekle četiri godine, a to je opća propast i destrukcija upravo zbog tzv. matematičkih koalicija, kada je interes isključivo bio raspodjela ministarskih fotelja", rekao je Mašić.