BiH
6

SDP: Vrijeme je za urbanizaciju Starog Grada

Klix.ba
U prostorijama Mjesne zajednice Mošćanica SDP Stari Grad je održao sastanak sa građanima i predstavio svoj program. Pored kandidata za načelnika mr.sc. Harisa Lulića i nositeljice liste prof.dr. Tatjane Ljujić-Mijatović, prisutnima su se obratili i kandidati sa ovog područja među kojima i najmlađi kandidat na izborima Irfan Čengić rođen 1992. godine.

Građani su pokazali veliko povjerenje i kandidatima iznosili svoje probleme koji su uvršteni u plan aktivnosti koje će SDP Stari Grad provoditi nakon izborne pobjede. Skupu je prisustvovalo više od 70 građana pa mnogi nisu uspjeli ući u prostorije mjesne zajednice.

Kandidat za načelnika mr.sc. Haris Lulić, kao iskusni inžinjer, u svom je programu posebnu pažnju posvetio pitanju infrastrukture: Stari Grad nije samo od Vijećnice do Tržnice. Stari Grad je svaka mahala, sokak i čikma u kojima ljudi žive. Neophodno je njihovo kvalitetno i urbano uređenje te dobro povezivanje sa ostatkom grada. Uske mahale smo naslijedili, dio su naše tradicije i nas samih. Njih ne treba rušiti, problem se može jednostavno riješiti uz volju i kreativnost kojih u SDP-u Stari Grad ima na pretek, rekao je Lulić, navodi se u saopćenju SDP-a.

Stari Grad, a naročito potez od Kovača do Faletića trpi velike saobraćajne gužve. Stoga je jedan od glavnih projekata SDP-a Stari Grad adekvatno uređenje cesta koje će rasteretiti glavni saobraćajni tok. Među njima je i cesta Dariva – Gazin han čijim će uređenjem biti omogućena brza i sigurna saobraćajna komunikacija Mošćanice sa ostatkom grada.

Nositeljica liste Tatjana Ljujić-Mijatović predstavila je strategiju kojom će se SDP Stari Grad voditi u narednom periodu. SDP posebnu pažnju obraća na urbanizaciju Starog Grada a samim tim i na očuvanje okoliša. Upravo je SDP u Gradskom Vijeću usvojio inicijativu pridruženja Sarajeva mreži evropskih zelenih gradova. Slijedom toga mi želimo dobiti priliku da uredimo i korita rijeka i to ne samo Miljacke nego i njenih pritoka kao što je Mošćanica. Voda je u ovom gradu vijekovima bila simbol života a njena čistoća naš ponos. Sramotno je da danas korito Mošćanice služi kao deponija otpada umjesto kao prostor za odmor,naglasila je Ljujić – Mijatović.

Građani su pozdravili plan rada i strategiju SDP-a. Svim prisutnim poslana je poruka da će u naredne četiri godine budući načelnik i vijećnici direktno i redovno komunicirati sa njima: "Mi predstavljamo Vas i stojimo Vam na raspolaganju“, navedeno je u saopćenju.