BiH
35

SDP: U novo preduzeće Grada Sarajeva SDA i SBB zapošljavaju bez konkursa

Klix.ba
Miro Lazović, vijećnik u Gradskom vijeću Grada Sarajeva (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Miro Lazović, vijećnik u Gradskom vijeću Grada Sarajeva (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Inicijativa Mire Lazovića, vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Sarajevo, da se član 57. Statuta novoformiranog Javnog preduzeća za upravljanje, zaštitu i održavanje objekata Grada Sarajeva, vezan za zapošljavanje osoba, promijeni, na način da se u ovo preduzeće mogu samo zaposliti osobe putem javnog konkursa, jučer je odbila vladajuća koalicija u Gradskom vijeću.

Naime, inicijativom vijećnika Lazovića stvorili bi se temelji za ravnopravne pozicije za zapošljavanje svih građana Sarajeva putem javnog konkursa, što je, u vrijeme velike nezaposlenosti i masovnog odlaska mladih iz BiH, od krucijalnog značaja, navode iz SDP-a.

Ovu inicijativu odbila je vladajuća koalicija, a za nju je glasalo samo osam zastupnika građanskog bloka.

"Upravo ovo dokazuje kolika je odsutnost vladajućih stranaka po pitanju ravnopravnosti prilikom zapošljavanja i kojima je jedini cilj dodatno zapošljavanje stranački podobnih osoba. Glasanje protiv ovakve inicijative je i u potpunoj suprotnosti sa stavom aktuelnog premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića, koji je, u nekoliko navrata, javno iznosio mišljenje da se stranačkim zapošljavanjima u Kantonu Sarajevo, konačno, mora stati ukraj", poručuju iz SDP-a.

Na kraju dodaju da je očigledno da vladajuća koalicija, predvođena strankama SDA i SBB, nastavlja sa primjenom višedecenijske prakse zapošljavanja podobnih, umjesto sposobnih i mladih osoba, koji će svoju sreću, ipak, morati potražiti van granica naše države.