SDP: Skandalozno Izetbegovićevo ponižavanje pravosuđa

Klix.ba
6.12.2015. u 12:43
92
116
SDP: Skandalozno Izetbegovićevo ponižavanje pravosuđa
92
SDP: Skandalozno Izetbegovićevo ponižavanje pravosuđa Foto: Arhiv/Klix.ba
Izjava Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA i člana Predsjedništva BiH, o tome kako su tužilaštva u BiH neosnovano progonila političare i kako "nama to ne treba" je najteži oblik političkog miješanja i ponižavanja pravosudnog sistema u BiH od njenog osamostaljenja, saopšteno je danas iz SDP-a.
"Ovakvim retrogradnim razmišljanjima i stavovima Izetbegović je nedvojbeno pokazao šta misli o BiH kao državi vladavine prava, u kojoj bi svi trebali biti jednaki pred zakonom. Očito je kako Izetbegović sebi daje pravo da odlučuje ko je jednak pred zakonom, tj. kriv ili nevin, zavisno od toga za šta mu neko može koristiti, bilo da se radi o formiranju koalicije ili nekom 'poslovnom' (kriminalnom) poduhvatu. Tada ti i takvi po Izetbegovićevom shvatanju mogu raditi šta žele", navodi se u saopštenju SDP-a.

Pozivaju sve istražne organe da u skladu sa zakonom procesuiraju sve one za koje postoje i najmanji dokazi da su odgovorni za bilo kakvu vrstu kriminala.

"Posebno se to odnosi upravo na sve one političke zvaničnike ogrezle u korupciji, zbog kojih ova zemlja i njeni građani godinama trpe ogromnu štetu. Upravo je odgovornost Izetbegovića i stranke koju vodi za takvo stanje najveća, jer SDA već dvije decenije na najodgovornije pozicije u policiji, tužilaštvu i sudovima imenuje svoje nesposobne, korumpirane, ali odane kadrove, koji su spremni zatvarati oči nad bezočnim kriminalom, a istovremeno montirati istrage i procese svima koji vrhuški SDA smetaju na bilo koji način. Rezultat toga je opšti kolaps sigurnosno-pravosudnog aparata koji više nije u stanju izaći na kraj ni sa uličnim kriminalom, a kamoli političkom korupcijom, organiziranim kriminalnim grupama i terorizmom. Skandalozni istup Izetbegovića posljednji je alarm za ujedinjenje svih progresivnih snaga u našem društvu da se zajedno bore za pravdu i odlučan obračun sa sistemskom korupcijom i političkim sponzorima i zaštitnicima kriminala", dodaje se u saopštenju.

Ističu da je sada jasno zbog čega Vlada FBiH, koju čine SDA, HDZ i SBB, nije planirala izdvojiti niti jednu konvertibilnu marku u budžetu za 2016. godinu, kako bi konačno počeo raditi federalni USKOK.

"Izetbegović je pred kamerama i u lice svih građana BiH jasno rekao kako on misli da borba sa korupcijom, a pogotovo korumpiranim političarima nama ne treba. Upravo suprotno Izetbegoviću, mi u SDP-u čvrsto vjerujemo da neovisno, snažno i depolitizirano pravosuđe ovoj zemlji treba odmah i nastavit ćemo našu borbu za ostvarenje tog cilja zajedno sa svima koji dijele takav ideal", zaključuje se u saopštenju SDP-a.


Komentari (116)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: