BiH
14

SDA odbacuje providne insinuacije SDP-a: Nema ništa ponižavajuće u iznošenju istine

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Stranka demokratske akcije odbacila je, kako je saopćeno, providne insinuacije Socijaldemokratske partije BiH koje su lansirane s ciljem politizacije i sticanja jeftinih političkih poena.

To je saopćeno iz SDA nakon današnjeg saopćenja SDP-a, u kojem se, uz niz "neutemeljenih i drskih kvalifikacija karakterističnih za javni diskurs ove stranke", predsjednika SDA Bakira Izetbegovića optužuje da je "skandalozno ponizio bh. pravosuđe".

SDA ističe da nema nema ništa ponižavajuće u iznošenju istine.

"A nedvojbena je istina da je niz visokopozicioniranih političara, među njima neki bivši i sadašnji članovi Predsjedništva BiH, prošao kroz pravosudnu golgotu, pa i zatvore, da bi zatim bili oslobođeni. Potrošena su sredstva poreskih obveznika, potrošen je mir i čast uglednih ljudi, potrošen je time ugled i autoritet samog pravosuđa", navodi se u saopćenju.

Nažalost, navode iz SDA, time je dat i kamen u šake onima koji pokušavaju dovesti u pitanje nepristrasnost i dignitet tužilaca, te na taj način usmjeriti reformu pravosuđa u krivom smjeru.

"SDA nikada nije utjecala na rad pravosuđa, ona je samo podržavala njegovu nezavisnost i profesionalnost. SDP je bio politička snaga koja je tokom proteklog mandata sramnim sporazumom sa SNSD-om pokušala da tužioce na svim nivoima u BiH stavi pod političku kontrolu. SDA se tome oštro suprotstavila i bila vodeća politička snaga u sprečavanju SDP-a i SNSD-a da realiziraju taj sporazum", kažu u SDA.

Dalje tvrde da je SDP negativno usmjeravao rad tužioca na raznim nivoima.

"Podsjetićemo javnost na samo dva od niza negativnih primjera. Jedan se odnosi na podmetanje dokaza u slučaju Budimir, kada je bilo potrebno ukloniti predsjednika Federacije sa puta SDP-a. Drugi primjer se odnosi na skandalozno i pred očima kompletne bh. javnosti izvedeno zataškavanje afere 'Reket' kada je trebalo zaštititi niz visokopozicioniranih kadrova SDP-a", poručuju iz SDA.

SDA na kraju poručuje da će insistirati na raščišćavanju afere „Reket“, ali i na raskrinkavanju niza kriminalnih radnji počinjenih pri ustupanju poslova i odabira strateških partnera u vremenu vladavine SDP-a i federalnog premijera Nermina Nikšića.