BiH
0

Nikšić za Klix.ba: Izetbegovićeva izjava bi me iznenadila da nije imala svoj predgovor

Piše: Am. Dž.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U proteklim danima Stranka demokratske akcije (SDA) i Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) ušle su u otvoreni sukob na medijskoj sceni nakon izjave Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA i člana Predsjedništva BiH, koji je nedavno rekao kako su tužilaštva u BiH neosnovano progonila političare i kako "nama to ne treba".

Iz SDP-a su oštro reagirali optužujući Izetbegovića i druge članove SDA za niz koruptivnih radnji u proteklih dvadeset godina.

S druge strane, iz SDA su poručili da će insistirati na raščišćavanju afere "Reket“ u koju su bili umiješani nekadašnji čelnici SDP-a, ali i na raskrinkavanju niza kriminalnih radnji počinjenih pri ustupanju poslova i odabira strateških partnera u vremenu vladavine SDP-a i bivšeg federalnog premijera Nermina Nikšića.

U razgovoru za Klix.ba predsjednik SDP-a Nermin Nikšić odbacio je ove tvrdnje iz SDA te komentarisao izjavu Izetbegovića koja je digla mnogo prašine u BiH.

"Sama izjava Bakira Izetbegovića bi me vjerovatno iznenadila da nije imala svoj predgovor i prethodne radnje. Iznenadilo me da u federalnom budžetu nema nijedna konvertibilna marka za formiranje posebnog odjela tužilaštva za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije i posebnog odjela Vrhovnog suda. Tokom diskusije u Parlamentu FBiH pokušavao sam ukazati da se slučajno ne radi o kakvom previdu. Ipak je Vlada FBiH ta koja je najavila Reformsku agendu u kojoj je jedno čitavo poglavlje posvećeno vladavini prava i borbi protiv korupcije. Nakon izjave Bakira Izetbegovića, očigledno je kakva je politika SDA i teško da možemo očekivati da će oni biti ti koji će biti nosioci uspostavljanja takvih institucija", rekao je Nikšić za Klix.ba.

Smatra da izjava Bakira Izetbegovića ukazuje na to da političari nikada ne bi trebali biti predmet istraga.

"Naše viđenje se potpuno razlikuje. Smatram da svi građani trebaju biti jednaki pred zakonom“, kazao je Nikšić.

Upozorava da je postalo simptomatično da se političari u BiH miješaju u rad pravosuđa.

"To je nedopustivo. Bez obzira što je to kod nas uobičajena praksa. Imate situaciju gdje ljudi hladno kažu da neće ispoštovati odluku Ustavnog suda BiH. Svakako da se treba boriti protiv takve prakse. Moramo stvoriti sistem u kojem će tužilaštva imati nezavisnost u procesuiranju osoba“, rekao je Nikšić.

Mišljenja je da zvučne najave o reformama i napretku u Federaciji BiH nemaju uporišta u realnosti.

"Prilikom izlaganja o budžetu u Parlamentu FBiH gdje su govorili premijer Fadil Novalić i federalna ministrica finansija Jelka Miličević, jasno je da je ono što su nekoliko puta zvučno najavili, samo mrtvo slovo na papiru. Tvrde da je otvoreno 10.000 novih radnih mjesta ali očigledno je da Vlada FBiH nije imala nikakav program za to, niti su sredstva došla do Federalnog zavoda za zapošljavanje“, naglasio je Nikšić.