BiH
113

Komšić: Radončićevo hapšenje nije politički montiran proces; Nikšić: Neko nekome "pakuje"

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Gostujući u Dnevniku "D" Federalne televizije, lider Demokratske fronte Željko Komšić i lider SDP-a Nermin Nikšić, govorili su o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, hapšenju predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića, te evropskom putu naše zemlje.

Komšić je kazao da Radončićevo hapšenje nije politički montiran proces jer je slučaj "suviše krupna stvar da bi se išlo u političke montaže".

Istakao je kako ne vjeruje da bi se iko u BiH u ovom trenutku sada upustio u to, te da treba pustiti pravosudne institucije da rade svoj posao u skladu s propisima koji su važeći u BiH. S druge strane, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, kazao je da svako treba biti jednak pred zakonom, te da je nedopustivo to što su članovi Predsjedništva BiH svojim izjavama pokušali utjecati na odluku Suda BiH.

"Mislim da to nije zabilježeno u modernoj historiji u Evropi, pravnim državama i civiliziranom svijetu da izvršna vlast na bilo koji način u demokratskim zemljama, pa i u totalitarnim zemljama, upućuje poruku kakvu bi odluku sud trebao donijeti. Moramo se izdići iz situacije i prepustiti pravosuđu da radi svoj posao", rekao je Nikšić.

"Koalicija zasnovana na ucjenama"

Za razliku od Komšića, lider SDP-a smatra kako postoji mogućnost da neko nekome "pakuje", u ovoj situaciji.

"Imamo najmanje dvije situacije. Jedna prema kojoj neko iz koalicije 'pakuje' drugom partneru i druga prema kojoj je partner iz koalicije odgovoran za ovo i bez 'pakovanja'. Ne zna se koja je gora opcija za koaliciju ili državu. Siguran sam da birači nisu glasali za to da imamo koaliciju koja je zasnovana na podvalama, podmetanjima, ucjenama i da jedni druge štite od odgovornosti", rekao je Nikšić.

Na pitanje da li smatraju da će nakon svega koalicije SDA-SBB opstati, Komšić je rekao da hoće jer "nemaju drugog izbora".

"SBB nema gdje. Mislim da će to i dalje funkcionisati, mada sva ova odgađanja sjednica Vlade FBiH, Predstavničkog doma i Doma naroda djeluju zbunjujuće", kazao je Komšić.

Reformski put nije počeo

Prokomentirali su i to šta će se desiti ukoliko dođe do krize u vlasti, odnosno u slučaju ako Radončićevo hapšenje bude utjecalo na rad institucija. Nikšić i Komšić kazali su da si u demokratski zemljama vanredni izbori rješenje, ali da bi se kod nas morao promijeniti zakon i da bi se državni Parlament sam sebe morao raspustiti kao bi došlo do toga.

"Međutim, mislim da ne postoji volja u vladajućim strankama za tu situaciju", rekao je Komšić.

Obojica lidera naglasila su kako neće ući ponovo u vlast, ali da će podržati sve reforme koje se trebaju provesti kako bi BiH napredovala na putu u EU. Međutim, naglasili su kako smatraju da reformski put, uprkos najavama vlasti da će BiH aplicirati za članstvo u EU 15. februara, nije ni počeo.

"Ključna priča je borba protiv kriminala i korupcije, to je ključno poglavlje. Kako može Predsjedništvo BiH predati kredibilnu aplikaciju kad u postupku koji se vodi ovdje oni direktno utiču svojim izjavama na sud", kazao je Nikšić.

Komšić je dodao kako čelne zemlje EU ističu da ne žurimo s predavanjem aplikacije za EU jer "nismo spremni za to".

Kontrola javnih emitera

Na kraju su prokomentirali i to što je sa dnevnog reda sjednica Vijeća ministara skinuta tačka koja se odnosi na rješavanja problema finansiranja javnih emitera.

"Iza ne rješavanja finansiranja javnih emitera je cilj da se emiteri drže u šaci, pod kontrolom jer na ovaj način nemaju stabilne načine finansiranja i da se ispuni zahtjev HDZ-a, odnosno Dragana Čovića, a to je da se osnuje treći kanal", kazao je Komšić.