Korona-zakon 2
133

SDP predstavio svoje mjere za ublažavanje ekonomske krize i poručio: Vlast nema viziju

B. R.
SDP (Foto: I. Š./Klix.ba)
SDP (Foto: I. Š./Klix.ba)
Socijaldemokratska partija (SDP) je danas predstavila svoje mjere za ublažavanje ekonomske krize usljed pandemije koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine. Govoreći o dosadašnjim mjerama vlasti poručili su da nisu dale pozitivan efekat, naprotiv.

Šef Kluba SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Damir Mašić je podsjetio da nijedan njihov prijedlog za korona-zakon nije prihvaćen.

"Nijedan od 25 amandmana nije prihvaćen, kao i niti jedan amandman opozicije. Znate kako je tekla implementacija tog zakona. Tek nedavno su isplaćeni poticaji. U periodu između je bilo mnoštvo problema", ukazao je.

Kako je rekao, Vladi Federacije je trebalo 45 dana da odgovori na prijedlog SDP-a za "korona-zakon 2".

"Izgleda da je premijer Fadil Novalić baždaren na 45 dana", dodao je.

SDP (Foto: I. Š./Klix.ba)
SDP (Foto: I. Š./Klix.ba)

Ocijenio je da u ovom entitetu ne postoji nijedna aktivna mjera za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica zbog pandemije koronavirusa.

Šta predlaže SDP?

Zastupnik SDP-a u federalnom Parlamentu Elvir Karajbić je obrazložio šta to ponovo predlažu po saniranju posljedica po ekonomiju. Ono što je uradila vlast po ovom pitanju je nazvao "najvećim promašajem koji iznosi 80 posto".

Elvir Karajbić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Elvir Karajbić (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Predlažemo da se produži subvencioniranje doprinosa za minimalne plate i to ako je moguće do kraja 2020., da se izvrši usklađivanje penzija i socijalnih naknada - vlada je svojim zakonom od penzionera ukrala 80 miliona KM, da se subvencionira 50 posto iznosa kamata na kredite s garancijama garancijskog fonda do kraja 2021., da vlada bude prvi put socijalno osjetljiva te da se isplate jednokratne naknade za nezaposlene od 200 KM, predlažemo moratorij na otplatu kredita građana i privrede do kraja 2021., predlažemo odgađanje plaćanja određenih nameta kada su u pitanju direktni porezi za kategorije pogođene pandemijom. Korona-zakon broj dva je prvi korak. U drugom koraku koji predlažemo je onaj koji se odnosi na socijalne kategorije, a to je porez na dohodak, socijalno osjetljivi porez na doprinose, ta da se donese zakon o minimalnoj plaći. Potrebno je uputiti u parlamentarnu proceduru zakon o stečaju", kazao je Karajbić.

Pozvao je vlast da podrži prijedloge SDP-a.

Domazet: Korumpirana vlast traži pomoć u borbi protiv korupcije

Anto Domazet iz Ekonomskog savjeta SDP-a, koji je radio na navedenim mjerama, smatra da vlast u FBiH ne upravlja krizom. Kao problem je naveo nedostatak vizije, vodstva i nedostatak građana prema vlasti.

"Najveća vrijednost u krizi je povjerenje prema vladi. Imamo lošu vladu koja ne daje efekte onima koji je podržavaju, kao ni onima koji su protiv nje", izjavio je.

Anto Domazet (Foto: I. Š./Klix.ba)
Anto Domazet (Foto: I. Š./Klix.ba)

Vlastima je zamjerio i korupciju.

"Premijer poziva Amerikance da pomognu vladi u iskorjenjivanju korupcije koju je vlada ukorijenila", zapazio je Domazet.

Upozorio je da oporavak od globalne krize neće biti brz i lak te da oporavak neće doći sam od sebe, već da on iziskuje reforme. Ocijenio je da ako izostanu konkretni potezi, uslijedit će masovna nezaposlenost, a kao najgoru moguću posljedicu je naveo finansijsku krizu.

Za predsjednika SDP-a Nermina Nikšića predložene mjere su pokazatelj da ova politička stranka nije ta koja samo kritikuje, već i daje konkretne prijedloge.

Nermin Nikšić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Ne želimo biti opozicija koja se ponaša da ako je gore stanje, onda ćemo izvući benefite. Ne, želimo biti različiti. Bez obzira na to što smo opozicija, želimo dati doprinos", zaključio je.