Korak naprijed za BiH
17

SDP pojašnjava: Šta je cilj rješenja u slučaju Sejdić i Finci

Klix.ba
Socijaldemokratska partija BiH (SDP) u saopćenju za javnost obrazložila je predloženo rješenje u slučaju Sejdić i Finci, koje je izazvalo žestoke reakcije građana iz reda Ostalih, ali i brojnih organizacija civilnog društva u BiH.

"Predloženo rješenje u slučaju Sejdić i Finci je korak naprijed u odnosu na ono što danas imamo. Korak naprijed znači da to nije savršeno rješenje kakvo bi članovi SDP-a, kao i svi građani, voljeli i željeli imati, ali jeste korak naprijed ka ispunjenju krajnjeg cilja i zadatka, koji je dat svim političkim subjektima u BiH", saopćeno je iz SDP-a BiH.

"Predloženim rješenjem iz Radnog materijala od odluci "Sejdić- Finci" se 17 godina poslije Dejtona omogućava pomak sa "mrtve" tačke i kretanje u daljnji proces ustavnih reformi kroz kandidatski status BiH u Evropskoj uniji. Rješenje je korak naprijed u odnosu na ono što danas imamo. Korak naprijed znači da to nije savršeno rješenje kakvo bi SDP i svi građani voljeli i željeli imati, ali jeste korak naprijed ka ispunjenju krajnjeg cilja i zadataka koji su dati svim političkim subjektima u BiH.

Predloženo rješenje trenutno nema alternativu i uslov je za kredibilnu aplikaciju za kandidatski status Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

Ono pokreće unutrašnje reforme u društvu i deblokira proces pridruživanja EU u skladu sa rokom (31. august) iz Mape puta usvojene u Briselu. Pored toga, omogućava ostanak BiH u članstvu Vijeća Evrope umjesto isključenja koje je nagoviješteno i otvara daljnji put u EU i NATO.

Ovim rješenjem se uvode u Ustav BiH Ostali koji do sada nisu postojali kao ustavna kategorija ni u Predsjedništvu BiH niti u Domu naroda Parlamenta BiH.

Rješenje predstavlja prvi korak ka cjelovitoj ustavnoj reformi u skladu sa principima i stavovima SDP-a", saopćeno je iz SDP-a.

Istakli su da iz odgovornosti prema građanima Bosne i Hercegovine smatraju da niko nema pravo od BiH i njenih građana praviti "slučaj" iz kojeg nema političkog izlaza, ili tzv. crnu rupu, ne čineći ništa konkretno da se dođe do rješenja. Umjesto kritike tuđih stavova, opstrukcije i održavanja statusa quo mi smo odabrali da ponudimo rješenje.

"Ovim rješenjem se garantuje da će vlast na svim nivoima biti konstituisana u roku od 30 dana od dana objave rezultata izbora i onemogućavaju se blokade u uspostavi vlasti kojima smo bili svjedoci proteklih godina", saopćeno je iz SDP-a.