Rješenje dobro usaglašeno
0

Čavara: Do kraja augusta kompromis o pitanju Sejdić-Finci

SRNA
Marinko Čavara
Marinko Čavara
Potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara izrazio je uvjerenje da će do kraja augusta doći do kompromisnog rješenja o ustavnim promjenama, odnosno provođenju odluke "Sejdić - Finci".

"Konačan dogovor još nije postignut. Imamo rješenje koje je dobro usaglašeno, ostalo je još nekoliko detalja koje treba usaglasiti. Vjerujem da su evropske integracije svima interes, te stoga moramo naći kompromis kako bismo zadovoljili uslove koji su dosta široko postavljeni u Briselu", rekao je Čavara Srni.

Čavara smatra da istupanje člana Predsjedništva BiH Željka Komšića iz SDP-a i njegovo protivljenje dogovoru SDP-a i HDZ-a BiH oko ustavnih promjena neće pokvariti "računicu nove parlamentarne većine" ni kada je riječ o dogovoru oko implementacije odluke Suda iz Strazbura, ali ni kada je riječ o rekonstrukciji vlasti.

On je istakao da će HDZ BiH učiniti sve da bi se ispoštovala odluka Suda iz Strazbura i provele ustavne promjene, koje će omogućiti stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te dobijanje kandidatskog statusa BiH, a samim tim pristup fondovima, koji će omogućiti više radnih mjesta.

SDP BiH i HDZ BiH postigle su dogovor oko provođenja odluke "Sejdić – Finci", koji podrazumijeva novi način izbora delegata u Dom naroda Federacije BiH, kao i izbor članova Predsjedništva posredno kroz parlament BiH.

Politički predstavnici iz Republike Srpske u više navrata su naveli da će prihvatiti svako rješenje u Federaciji oko koga se dogovore tamošnje stranke, ali i potcrtali da će se član Predsjedništva iz RS i dalje birati direktno na izborima i da tu nema promjena.

Kada je u Federaciji BiH došlo do dogovora i kada se činilo da su politički lideri nadomak rješenja, SDP BiH je pod pritiskom javnosti izašao sa stavom da neće prihvatiti asimetrična rješenja.

Provođenje odluke "Sejdić-Finci" jedna je od stavki koju BiH mora riješiti da bi nastavila put ka punopravnom članstvu u EU.

U Mapi puta, koja je u Briselu usaglašena između EU i predstavnika vlasti u BiH, definisano je da do 31. augusta u parlamentarnu proceduru budu upućeni amandmani o provođenju odluke Suda za ljudska prava u Strazburu.