BiH
55

SDP: Općinske stanove treba staviti na raspolaganje građanima

FENA
Klub vijećnika Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) Centar Sarajevo na današnjoj sjednici Općinskog vijeća te općine, tokom diskusije o Odluci o vraćanju, dodjeli i prodaji općinskih stanova, izrazio je svoj nedvojben stav da stambeni fond Općine Centar mora biti stavljen na raspolaganje građanima, a ne samo državnim službenicima u općinama.

"Ponuđeni tekst prijedloga Odluke daje pravo samo zaposlenicima Općine Centar da im se stanovi dodjeljuju i prodaju izostavljajući građane u cijelosti što svakako nije dobro", saopćio je Općinski odbor SDP-a BiH Centar Sarajevo.

Navode da se drugo vrlo važno pitanje koje je Klub SDP-a istakao tiče toga da bi prodajom stanova Općine Centar novac išao u budžet Kantona Sarajevo što nanosi milionsku štetu budžetu Općine Centar.

"Potpuno svjesni kakva su zakonska rješenja koja je većina vijećnika OV Centar ocijenila kao veoma loša, SDPBiH će putem svojih predstavnika u Parlamentu FBiH uputiti izmjene i dopune Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova u parlametarnu proceduru", istaknuto je u saopćenju.

Mišljenja su da ne može niko kazati da Ustavom dodjeljenje nadležnosti kantonima u oblasti stanogradnje obavezuje općine da novac prikupljen od prodaje stanova moraju usmjeriti baš na stanogradnju, već se ta, kažu, značajna sredstva mogu iskoristiti i za druge namjene kao što je izgradnja škola, obdaništa, infrastrukture.

"Sve dok postoje odredbe koje nanose milionsku štetu općinskom budžetu smatramo štetnim donošenje bilo kakvih općih akata iz oblasti stambene politike", kaže se u saopćenju Općinskog odbora SDP-a BiH Centar Sarajevo.