BiH
6

SDP Centar: Finansiranje boraca samo preko jednog računa

FENA
Vijećnici Socijaldemokratske partije BiH (SDP) podnijeli su danas inicijativu na sjednici Općinskog vijeća Centar, da se u narednoj budžetskoj 2014. godini sva sredstva prema boračkim organizacijama prebacuju na jedinstven račun, a ne na desetak računa kako je to do sada bila praksa, saopćio je danas Općinski odbor SDP BiH Općine Centar.

Naglasili su i da je SDP snažno podržao ideju da se deset ili više boračkih organizacija udruže u jedinstven Savez boračkih organizacija Općine Centar te da se na taj način spriječi dosadašnji netransparentan sistem finansiranja boračkih organizacija.

  • U tom lošem sistemu, postojale su osobe koje su kao članovi četiri ili pet boračkih organizacija dobijale novac ili pomoć u svakoj od njih, dok je veliki broj boraca radi takvih ostajao bez bilo kakve pomoći - stoji u saopćenju.

Inicijativu SDP-a podržao je jedan broj vijećnika iz drugih političkih stranaka, dok su, navode, pojedini vijećnici iz stranke SDA odbili da se uopće izjašnjavaju, izlazeći namjerno iz skupštinske sale prilikom glasanja. Iz SDP-a smatraju da su vijećnici stranke SDA na taj način jasno poslali poruku da oni žele zadržati sistem u kojem svi borci ne mogu dobiti pomoć ili novčanu podršku.

  • Isti ti vijećnici nisu htjeli podržati sistem u kojem se prebacivanjem sredstava na samo jedan račun olakšava nadzor i kontrola utroška sredstava, jer će umjesto dosadašnjih desetak izvještaja biti jedinstven, zbirni, izvještaj o namjenskom trošenju budžetskih sredstava u kojem neće biti moguće da se pojave dupliranja lažnih boraca koji uživaju istovremene novčane pomoći iz više boračkih organizacija - navedeno je.

Naglasili su da inicijativa nije dobila potrebnu većinu zbog vijećnika stranke SDA, koji su samostalno ili po stranačkoj direktivi namjerno napuštali salu u trenutku glasanja i time učinili sve da ova inicijativa ne prođe.

  • OO SDP BiH Centar neće odustati od ove inicijative, kao ni od podrške borcima da formiraju jedinstven Savez boračkih organizacija Općine Centar i time učine sistem dodjele novčanih sredstava mnogostruko transparentnijim - istaknuto je.
SDP