{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDP: Odnos prema Zakonu o izbornim jedinicama pokazuje ko sarađuje sa rušiteljima države

23.7.2018. u 17:43
31
49
SDP: Odnos prema Zakonu o izbornim jedinicama pokazuje ko sarađuje sa rušiteljima države
31
SDP: Odnos prema Zakonu o izbornim jedinicama pokazuje ko  sarađuje sa rušiteljima države
Foto: K. S./Klix.ba
Predsjedništvo Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine je izdalo saopćenje u kojem iskazuje bojazan da opstruiranje usvajanja Zakona o izbornim jedinicama u FBiH može predstavljati dio zajedničkog plana vladajućih struktura, odnosno HDZ-a BiH i njegovih partnera u vlasti, sa ciljem uvođenja haosa i novih podjela u društvu, kako bi se osigurao vlastiti politički opstanak.
"Pozvane su sve parlamentarne stranke u vlasti da pokažu ozbiljnost i u interesu očuvanja pravnog poretka i demokratskog sistema vladavine učine sve da se ovaj zakon čim prije usvoji. Najveća odgovornost leži upravo na strankama koje su imenovale SNSD-ovog Dragu Puzigaću za dopredsjedavajućeg Doma naroda, umjesto SDP-ovog kandidata, zlatnog lljiljana Slavišu Šućura. Nadamo se da će barem ovaj put pokazati da im je interes države preči od kratkoročnih koalicijskih beneficija iz dogovora sa HDZ-om i SNSD-om", stoji u saopćenju SDP-a.

Na sjednici je osuđena odluka o održavanju sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će ponovno biti razmatran Izvještaj Komisije Vlade ovog bosanskohercegovačkog entiteta o počinjenom genocidu u Srebrenici star 15 godina.

"Jasno je da ovakvi postupci, kao ni eventualni zaključci sa sjednice ni na koji način ne mogu promijeniti historijsku činjenicu da je u Srebrenici počinjen zločin genocida, što je sudski utvrđena istina. Dodikov pokušaj ponovnog političkog manipuliranja emocijama građana, historijom i činjenicama iz prošlosti će, uvjereni smo, biti kažnjen od strane birača, koji će 7. oktobra izabrati novu politiku pomirenja, povjerenja i građenja stabilnog, demokratskog, proevropskog okruženja", kaže se iz SDP-a.

Predsjedništvo SDP BiH je pozdravilo usvajanje prijedloga Zakona o pravima demobilisanih boraca u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH sa amandmanima bivšeg federalnog ministra za boračka pitanja i SDP-ovog zastupnika u Zastupničkom domu Zukana Heleza. Predsjedništvo SDP BiH je izrazilo očekivanje da će prijedlog Zakona sa amandmanima biti usvojen i u Domu naroda FBiH, pošto se jedino na taj način ispunjavaju ključni zahtjevi boraca, a posebno oni koji se tiču osiguranja boračkog dodatka i objave cjelovitog i tačnog registra boraca.

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine pozvalo je nadležne istražne organe da hitno istraže medijske navode o ponovnoj zloupotrebi miliona KM javnih sredstava u svrhu ličnog bogaćenja SDA-ovog premijera Federacije BiH Fadila Novalića, njegove porodice i njegovih najužih saradnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: