{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDP BiH: Prijedlog Zakona o izbornim jedinicama FBiH je pravedan i nediskriminatoran

18.6.2018. u 16:02
6
16
SDP BiH: Prijedlog Zakona o izbornim jedinicama FBiH je pravedan i nediskriminatoran
6
Predsjedništvo SDP BiH je na današnjoj sjednici pozdravilo upućivanje u parlamentarnu proceduru prijedloga Zakona o izbornim jedinicama u Federaciji BiH, koji će podržati pet političkih subjekata.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Još jednom je iskazano zadovoljstvo što su eksperti Venecijanske komisije potvrdili njihov raniji stav da je pitanje izbora delegata u Dom naroda FBiH moguće riješiti na nivou entiteta, putem spomenutog zakonskog rješenja.

Posljednji prijedlog zakona podržavaju stranke iz čijih redova su u Zastupnički dom Parlamenta FBiH izabrana 72 od ukupno 98 zastupnika, odnosno blizu 3/4 od ukupnog broja. Stoga je izražen optimizam u pogledu usvajanja Zakona, uz nadu da će ovo rješenje kojim se poštuju odredbe presude u tzv. slučaju "Ljubić" podržati i međunarodna zajednica.

Predsjedništvo SDP BiH je pozvalo i ostale parlamentarne stranke na nivou FBiH da dokažu svoju opredijeljenost konstruktivnom radom u interesu građana i da podrže rješenje kojim se na pravedan i zakonit način rješava pitanje izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

"Na sjednici je osuđen kontinuirani udar na standard građana kroz konstantno povećanje cijena goriva, popraćeno rastom ukupnih troškova života. Zauzvrat, akcizna koalicija SDA-SNSD-HDZ BiH građanima nije ponudila ništa. Obećanja o započinjanju infrastrukturnih radova i gradnji autoputa su još jednom iznevjerena. Novac građana naplaćen od akciza, kako je SDP BiH i upozoravao, utrošen je samo za krpljenje budžetskih rupa koje je napravila nesposobna vlast. Očito je da finansiranje predizbornih aktivnosti vladajućih stranaka o trošku građana nastavlja biti jedini prioritet vlasti predvođene SDA-om", saopćeno je iz SDP-a.

Sa sjednice Predsjedništva je upućen poziv vladajućim strukturama da se ozbiljnije posvete problemu priliva migranata i rješavanja njihovog statusa, te su nadležne službe pozvane da konačno počnu intenzivnije sarađivati i koordinirati svoje aktivnosti sa ciljem sprečavanja dalje eskalacije migrantske krize.

Izraženo je zadovoljstvo rastućom podrškom koju iz zemlje i inostranstva dobija Denis Bećirović, kandidat SDP BiH za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.
Na kraju, izrazito pozitivnim su ocijenjene uspješno provedene aktivnosti promocije "Plana 10" širom Bosne i Hercegovine.

Svojim masovnim odzivom na promotivne skupove građani su, ističu, pokazali da im je rješavanje egzistencijalnih problema važnije od ispraznog prepucavanja i besmislene nacionalističke propagande.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: