{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDP BiH: Prijedlog Zakona o izbornim jedinicama FBiH je pravedan i nediskriminatoran

18.6.2018. u 16:02
6
16
SDP BiH: Prijedlog Zakona o izbornim jedinicama FBiH je pravedan i nediskriminatoran
6
Predsjedništvo SDP BiH je na današnjoj sjednici pozdravilo upućivanje u parlamentarnu proceduru prijedloga Zakona o izbornim jedinicama u Federaciji BiH, koji će podržati pet političkih subjekata.
Još jednom je iskazano zadovoljstvo što su eksperti Venecijanske komisije potvrdili njihov raniji stav da je pitanje izbora delegata u Dom naroda FBiH moguće riješiti na nivou entiteta, putem spomenutog zakonskog rješenja.

Posljednji prijedlog zakona podržavaju stranke iz čijih redova su u Zastupnički dom Parlamenta FBiH izabrana 72 od ukupno 98 zastupnika, odnosno blizu 3/4 od ukupnog broja. Stoga je izražen optimizam u pogledu usvajanja Zakona, uz nadu da će ovo rješenje kojim se poštuju odredbe presude u tzv. slučaju "Ljubić" podržati i međunarodna zajednica.

Predsjedništvo SDP BiH je pozvalo i ostale parlamentarne stranke na nivou FBiH da dokažu svoju opredijeljenost konstruktivnom radom u interesu građana i da podrže rješenje kojim se na pravedan i zakonit način rješava pitanje izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

"Na sjednici je osuđen kontinuirani udar na standard građana kroz konstantno povećanje cijena goriva, popraćeno rastom ukupnih troškova života. Zauzvrat, akcizna koalicija SDA-SNSD-HDZ BiH građanima nije ponudila ništa. Obećanja o započinjanju infrastrukturnih radova i gradnji autoputa su još jednom iznevjerena. Novac građana naplaćen od akciza, kako je SDP BiH i upozoravao, utrošen je samo za krpljenje budžetskih rupa koje je napravila nesposobna vlast. Očito je da finansiranje predizbornih aktivnosti vladajućih stranaka o trošku građana nastavlja biti jedini prioritet vlasti predvođene SDA-om", saopćeno je iz SDP-a.

Sa sjednice Predsjedništva je upućen poziv vladajućim strukturama da se ozbiljnije posvete problemu priliva migranata i rješavanja njihovog statusa, te su nadležne službe pozvane da konačno počnu intenzivnije sarađivati i koordinirati svoje aktivnosti sa ciljem sprečavanja dalje eskalacije migrantske krize.

Izraženo je zadovoljstvo rastućom podrškom koju iz zemlje i inostranstva dobija Denis Bećirović, kandidat SDP BiH za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.
Na kraju, izrazito pozitivnim su ocijenjene uspješno provedene aktivnosti promocije "Plana 10" širom Bosne i Hercegovine.

Svojim masovnim odzivom na promotivne skupove građani su, ističu, pokazali da im je rješavanje egzistencijalnih problema važnije od ispraznog prepucavanja i besmislene nacionalističke propagande.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: