Oštro osudili
32

SDP: Odluka CIK-a je finalizacija rezultata ratnih zločina, primjena bi bila izdaja BiH

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Socijaldemokratska partija smatra da je Centralna izborna komisija BiH svojom odlukom o načinu izbora delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH prekršila Ustav FBiH, Izborni zakon BiH i Dejtonski mirovni sporazum, te izvršila udar na ustavno uređenje Bosne i Hercegovine sa jasnom namjerom da se BiH podijeli na tri etničke teritorije.

"Ovim potezom pet članova CIK BiH pokušavaju u praksi legalizirati rezultate etničkog čišćenja. Moraju biti svjesni da će njihova imena ostati upamćena baš prema toj nečasnoj ulozi finaliziranja rezultata ratnih zločina. SDP BiH sa partnerima u BH bloku iskoristit će sve pravne mehanizme, uključujući i apelaciju Ustavnom sudu, kako bi se ova odluka stavila van snage", navode iz SDP-a.

U saopćenju se navodi da u SDP-u očekuju i da Ured visokog predstavnika u BiH poduzme potrebne korake kako bi se spriječila primjena, kako navode "ovog neustavnog, štetnog i opasnog akta CIK BiH, naročito uzimajući u obzir činjenicu da je OHR, kao vrhovni tumač Ustava, dao jasno tumačenje da se popis iz 1991. godine mora primjenjivati sve do potpune provedbe Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma."

U SDP-u ističu da neće pristati na formiranje Doma naroda Parlamenta FBiH pod ovim uslovima i neće učestvovati u bilo kakvim razgovorima o formiranju vlasti na nivou BiH i FBiH dok se ovaj proces ne vrati u okvire Ustava i zakona.

"Sve drugo bilo bi izdaja Bosne i Hercegovine i pristajanje na daljnju etničku podjelu naše države i njeno svođenje na uniju tri etničke republike. Bosna i Hercegovina nikada nije bila i nikada neće biti takva država. Potpuno je jasno kako je većina u CIK-u ovakvim rasporedom mandata po kantonalnim skupštinama našla način kako da osigura HDZ-u BiH nezaobilaznu ulogu u formiranju vlasti u Federaciji BiH, te četiri delegata u klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta BiH."

SDP zaključuje da, ukoliko se dopusti praksa da institucije poput CIK BiH ne poštuju jasne ustavne odredbe o primjeni popisa iz 1991. godine, postavlja se pitanje zašto bi se onda poštivale i druge ustavne odredbe iz bilo kojeg Ustava u Bosni i Hercegovini, čime se dovodi u pitanje pravni poredak u našoj zemlji.