BiH
12

SDP neće podržati kandidaturu Kojovića za mandatara Vlade KS

FENA
Fikret Musić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Fikret Musić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Socijaldemokratska partija BiH (SDP) neće podržati kandidaturu zastupnika Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Predraga Kojovića za mandatara Vlade, kazao je na današnjoj pres-konferenciji predsjednik Kantonalnog odbra SDP-a Fikret Musić.

Kao razlog Musić je naveo da je Kojovićeva kandidatura nevalidna, jer ovlašteni predlagač "Naša stranka" nema klub u Skupštini KS-a.

"Očigledno je da Kojović računa na neke personalne ili druge aktivitete unutar političkih opcija u KS-u", kazao je Musić.

Za Odluku Zakonodavnopravne komisije KS-a koja je donijeta prošli četvrtak, Musić je kazao da je neprimjereno da jedno radno tijelo uzme sebi za pravo da mimo svih regulativa u KS-u potvrdi nastavak djelovanja Vlade koja je završila svoj mandat.

"Mi ćemo o ovoj temi debatirati te ćemo iskoristiti sva pravna sredstva da problematiziramo nezakonitost ovakvog akta", dodao je Musić.

Predsjednik Kluba SDPBiH u Skupštini KS-a Nedžad Fazlija podsjetio je da Skupština KS-a 31. marta nije usvojila Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a, jer je iskazan gubitak od 14 miliona KM.

"Zastupnici SDPBiH nisu dobili odgovor, iako smo u nekoliko navrata postavili pitanje da li će Vlada KS-a razriješiti članove Upravnog i Nadzornog odbora, što Vlada nije učinila. Ministar zdravstva KS-a Eldan Lokmić nam je rekao da to nije imperativna norma. Iz njegovog odgovora smo shvatili da Vlada KS-a nema namjeru da razriješi Upravni odbor, već da ih nagradi produženjem mandata", rekao je Fazlija.

Podsjetio je da je Vlada KS-a još 13. decembra prošle godine donijela Odluku o kriterijima za nominiranje i imenovanje članova Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja u kojoj piše da član ne smije biti osuđivan za krivično djelo.

"Zastupnik BOSS-a u Skupštini KS-a Esed Radeljaš je pravomoćno osuđen na godinu i deset mjeseci zatvora, a Vlada je izmijenila tačku o nekažnjavanju, jer je to bila kočnica da upravo on bude predsjednik Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a. Radeljaš je bio svašta, ali očito nije bio u zatvoru, jer je to vješto izbjegao", rekao je Fazlija.

Zastupnik SDPBiH u Skupštini KS-u Faruk Efendić smatra da je ponašanje ministra unutrašnjih poslova KS-a Nermina Pećanca "bahato i neodgovorno" prvenstveno zbog nedolaska na sjednice Skupštine KS-a.

"Imamo informaciji da Pećanac ne dolazi ni na sjednicu Vlade KS-a niti da odgovara na postavljena pitanja i inicijative zastupnika", kazao je Efendić i dodao da je očigledno da Pećanac ne odgovara nikome za svoje rad, pa čak ni Skupštini KS-a kao najvišem zakonodavnom tijelu.

Po riječima Efendića, ministar Pećanac nastavlja da zloupotrebljava položaj i funkciju koju obnaša.

"Pećanac je svojom bahatom samoinicijativom privatizirao resor unutrašnjih poslova, a sve zbog ličnih interesa i političko-propagandne promocije", naglasio je Efendić i podsjetio da ministar Pećanac nije došao na Skupštinu KS-a 9. aprila kada je trebao podnijeti izvještaj o stradanju Have Dovadžije u Nedžarićima.