BiH
50

SDP neće blokirati imenovanje potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda

Piše: J. H.
Sjednica Glavnog odbora SDP-a u Tuzli (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Sjednica Glavnog odbora SDP-a u Tuzli (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Glavni odbor SDP-a zasjeda danas u Tuzl. Među devet tačaka dnevnog reda nalazi se i davanje podrške za izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine. Kako Klix.ba saznaje, SDP neće blokirati imenovanje potpredsjednika FBiH iz reda sprskog naroda.

Kako nam je potvrđeno iz SDP-a, oni neće blokirati kandidovanje srpskog člana za poziciju potpredsjednika FBiH.

Ovu informaciju potvrdio nam je i Zekerijah Osmić, potpredsjednik SDP-a. On nije htio govoriti o tome da li će SDP podržati Slobodana Šoju na ovu poziciju.

"Nećemo prihvatiti da kandidat bude odbjegli član SDP-a, da kandidat ne bude imao prioritet državu BiH, da ne bude radio za FBiH, da ima neke druge poglede za državu... O imenima nismo pričali. Mi dalje ostajemo u opoziciji kao alternativa. Želimo da se vlast što prije formira", kazao je Osmić za Klix.ba.

Delegati SDP BiH u Klubu Srba Doma naroda Federalnog parlamenta će svoje potpise dati kandidatu koji mora biti dostojan obavljanja funkcije potpredsjednika FBiH i koji mora shvatiti njenu važnost za ustavno i zakonsko funkcionisanje FBiH i svih njenih građana.

Davanje nedostajućih potpisa za potpredsjedničkog kandidata FBiH nikako ne znači da će delegati SDP BiH u Domu naroda FBiH i glasati za tog kandidata, a SDP će i dalje svoje političko djelovanje nastaviti kao opozicija, kao što je to, do sada, više puta i ponovljeno u javnosti, saopšteno je iz SDP-a.