BiH
0

SDP još nije odlučio da li će predložiti kandidata za potpredsjednika FBiH

FENA
Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine u Klubu Srba Doma naroda Parlamenta Federacije BiH najvjerovatnije će imati šest delegata od ukupno 17 koliko broji svaki od tri kluba naroda te bi ova partija mogla predložiti svog kandidata za potpredsjednika Federacije BiH.

Kako je propisano Ustavom Federacije BiH, za imenovanje na mjesto potpredsjednika Federacije BiH potrebno je osigurati najmanje trećinu u svakom od klubova u Domu naroda, a onda i prostu većinu glasova u oba doma Federalnog parlamenta.

Član Predsjedništva SDP-a BiH Saša Magazinović kazao je danas Agenciji FENA da treba sačekati da prođu žalbeni rokovi kako bi bilo potvrđeno koji će delegati činiti Dom naroda Federalnog parlamenta.

Dodao je da organi SDP-a još uvijek nisu razgovarali o konstituiranju Doma naroda FBiH, jer, smatra Magazinović, proći će još neko vrijeme dok se ne potvrde mandati za izabrane delegate.

"Kada bude vrijeme za to mi ćemo na organima SDP-a obaviti diskusiju i javnost o svemu obavijestiti. Sve što se ovih dana pojavljuje u medijima su spekulacije i mi na to nećemo odgovarati i niti ih komentirati", zaključio je Magazinović.

Demokratska fronta (DF) koja je potpisala sporazum sa Strankom demokratske akcije (SDA) i Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH o zajedničkom djelovanju na federalnom nivou u Klubu Srba zasad ima jednu delegatkinju Draženku Subašić, ali bi trebali imati još jednog predstavnika.

Međutim, generalni sekretar DF Sifet Podžić kazao je u izjavi za Agenciju FENA da na organima stranke o ovom pitanju još nije bilo razgovora niti o eventualnom predlaganju kandidata za predsjednika ili potpredsjednika niti o tome ko bi to mogao biti.

Kako je za Agenciju FENA kazao generalni sekreta SDA Amir Zukić ova stranka će predložiti samo kandidata iz reda Bošnjaka.

Mediji su objavili da je HDZ za svog kandidata predložio Marinka Čavaru, a da bi SDP mogao predložiti aktuelnog potpredsjednika Federacije BiH Svetozara Pudarića ili Predraga Kurteša, aktuelnog federalnog ministra unutrašnjih poslova.

Dom naroda Federalnog parlamenta broji 58 delegata, po 17 u klubovima Hrvata, Bošnjaka i Srba i sedam delegata u Klubu ostalih.