Predsjedništvo stranke
0

SDP najoštrije osuđuje upotrebu sile prema radnicima ''Granita''

Sarajevo-x.com
Danas je u Sarajevu održana sjednica Predsjedništva SDP-a. Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine jučer je objavila preliminarne rezultate izbora u Bosni i Hercegovini koji su potvrdili da je SDP sa 285.000 glasova politička partija broj jedan u državi.

Nakon prvih preliminarnih rezultata CIK-a SDP će otpočeti formalne pregovore sa ostalim političkim partijama, o formiranja parlamentarnih većina koje će biti uspostavljene na podjeli odgovornosti i posla.

Nova vlast predvođena SDP-om mora sprovesti ustavne reforme koje će omogućiti državi da osigura svoje jedinstvo i ispuni kriterije za članstvo u NATO i Evropskoj uniji.

SDP je u potpunosti spreman da formira novu, proevropski orijentisanu Vladu. Bosna i Hercegovina ima sve predispozicije da ubrzano krene ka euroatlantskim integracijama, a SDP je spreman da je povede u tom pravcu.

Predsjedništvo SDP-a je najoštrije osudilo jučerašnji fizički obračun i silu koju je policija upotrijebila prema radnicima ''Granita'' u Jablanici prilikom čega je povrijeđeno više desetina ljudi. SDP u potpunosti podržava zahtjeve radnika ''Granita'' i traži da se odmah obustave sve radnje oko provođenja stečaja do okončanja istrage koju vodi Tužilaštvo BiH, a koja se mora ubrzati, saopćeno je iz ove stranke.

Predsjedništvo SDP BIH poziva nadležne organe da poduzmu sve aktivnosti kako bi se problemi Granita riješili u skladu sa zakonom, vodeći računa prije svega o interesima radnika.