Reakcija
12

SDP: Nadležni organi pod hitno da sankcionišu odgovorne za napad i prijetnje portalu Klix.ba

Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Kantonalni odbor SDP BiH Sarajevo najoštrije je osudio fizičke napad na novinarske ekipe portala Klix.ba i televizije Al Jazeera Balkans, kao i današnje telefonske prijetnje upućene redakciji Klixa.

"Tražimo od nadležnih policijskih i tužilačkih institucija da hitno otkriju i adekvatno sankcionišu počinitelje ovih napada i prijetnji. Potpuno je neprihvatljivo da se bilo ko, a posebno novinarske ekipe, napadaju samo zato što rade svoj posao. Nažalost, i ovo je posljedica pravljenja privatne države od strane aktuelne vlasti, koja ne osigurava ni minimum sigurnosti bilo kome ko ne prihvata njihov model vladanja", saopćeno je iz SDP-a.

Dodaju da su sloboda izražavanja i medijske slobode odlika svakog demokratskog društva te da ovaj i slični napadi i prijetnje samo pokazuju da je današnja Bosna i Hercegovina daleko od takvog društva i države.

"To se odmah mora mijenjati. Pogotovo u Sarajevu kao glavnom gradu Bosne i Hercegovine koji ne smije postati kasaba u kojoj će nasilje i primitivizam biti naša svakodnevnica", zaključuju iz SDP-a.