Kritika
88

SDP Mostar: Htjeli bismo biti evropska prijestolnica kulture, a dovodimo Thompsona

Piše: R. D.
Odlaganje otpada i kultura bile su dvije teme konferencije za medije mostarske organizacije SDP-a, ali nije moglo bez pominjana koncerta Marka Perkovića Thompsona, čiju zabranu traže iz ove partije. Na konferenciji su govorili Sead Đulić i predsjednik gradskog odbora Edin Zagorčić.

Zagorčić je u uvodu kazao da se odvoz i zbrinjavanje otpada u Mostaru, a i kantonu radi na neodgovarajući način te da to predstavlja opasnost po zdravlje građana. Rečeno je da je samo 77 posto građana kantona obuhvaćeno uslugom odvoza otpada, a ostali svoj otpad odlažu na za to neprimjerenim mjestima i evidentirano je 60 divljih deponija u kantonu. Prezentirane su i fotografije pretrpanih kontejnera smeća u Starom gradu i okolnim ulicama.

"Mi danas imamo i dvije crne tačke, jedna je deponija u Dobrom selu, a druga je deponija Vihovići, na kojoj se nalazi i znatna količina medicinskog otpada", kazao je Zagorčić te identificirao i problem veterinarskog otpada te predložio hitno usvajanje plana upravljanja otpadom na kantonalnom nivou, kao i sistemsko rješenje za deponiju Uborak i spalionicu otpada koja je izgrađena, ali nije u funkciji.

"Nekad smo kotirali kao najčišći grad u Evropi, danas pored pet komunalnih preduzeća s ogromnim brojem uposlenih imamo alarmantnu situaciju", kazao je na kraju Zagorčić.

Sead Đulić, kulturni radnik, najviše je govorio o temema iz svoje oblasti spomenuvši želju da grad postane evropska prijestolnica kulture.

"Svaki normalan čovjek će to podržati i bilo bi sjajno da se to desi, ali da uopće ta kandidatura bude ozbiljna trebalo bi najprije pomesti ispred svojih vrata. Može li se konkurisati za evropsku prijestolnicu kulture, ako smo u svom gradu protjerali najznačajnija imena iz umjetnosti i kulture. Kako možemo u Evropu ako smo školama skinuli imena najznačajnijih pisaca koje je ovaj grad dao Hamze Hume, Svetozara Ćorovića, Osmana Đikića i Alekse Šantića. Kad nam zatreba da se njima zakitimo mahnut ćemo, ali oni nemaju više svoje škole", kazao je Đulić, ističući i uništavanje spomenika kulture Partizansko groblje te kulturu koja je podijeljena nacionalnim granicama.

"Ne može se dovesti ljude iz Evrope i mahati prijestolnicom kulture, a hodati ulicama koja nose imena fašističkih krvnika, bez obzira gdje i ko bio. Ne može se biti evropska prijestolnica kulture, a biti ponosan na koncerte kakav treba da se desi za nekoliko dana", kazao je Đulić, spomenuvši da još jednom treba podržati želje za sličnim kandidaturama, ali da se to radi s više poštivanja suštine.

Problematizirano je i pitanje ko može zaista zabraniti održavanje spornog koncerta te kazano da izvođač i nije problematičan koliko sam povod.