BiH
0

SDP: Instrukcija Vlade RS je pokušaj rušenja ustavnopravnog poretka BiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iz SDP BiH je saopćeno da je instrukcija Vlade RS da sve institucije ovog entiteta prekinu saradnju sa Sudom, Tužilaštvom BiH i SIPA-om jedan od najdirektnijih protupravnih udara na ustavno-pravni poredak BiH nakon Dejtona.

Ova politička stranka je stava da ovakva odluka Vlade RS ne može biti drugačije shvaćena nego kao pokušaj državnog udara i da je definitivno došlo vrijeme da se ovom teroru nad državom BiH stane u kraj.

"SDP će svim legitimnim sredstvima biti odlučna prepreka ovakvim pokušajima rušenja države iza kojih stoje pojedinci i grupe koje time žele zaštititi lične kriminalne interese, a nikako interes bilo kojeg naroda koji želi pravdu i neovisne institucije za provođenje zakona", stoji u saopćenju.

SDP BiH najoštrije osuđuje planirano i sinhronizirano djelovanje vlasti u RS-u čime se direktno ugrožava mir i stabilnost u našoj zemlji.

Ističu da je nakon nekoliko uzastopnih najava neustavnih i antidejtonskih referenduma od strane režima u RS-u, kap koja je definitivno prelila čašu je današnja instrukcija.

SDP BiH pozvao je sve nadležne institucije, ali i predstavnike međunarodne zajednice, da odmah reaguju konkretnim mjerama prema odgovornima za rušenje institucija i ustavno-pravnog poretka našoj zemlji.

"SDP, kao ni ogromna većina građana iz cijele Bosne i Hercegovine, neće dozvoliti da budu bilo čija moneta za potkusurivanje, a posebno ne onima koji zbog zaštite svojih lopovluka i kriminala žele cijelu državu uvesti u potpuni haos", piše u saopćenju.