Reakcije
570

Gratz za Klix.ba: Dodik bi iskoristio građane RS-a kao živi štit samo da izbjegne zatvor

Piše: S. H.
Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Denis Gratz istakao je kako vladajuća koalicija u Republici Srpskoj (RS) želi iskoristiti akciju Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), gdje su između ostalog izvršeni pretresi zgrade policije u Bosanskom Novom kako bi dodatno destabilizirali BiH.

"Jučerašnju odluku Vlade RS kvalificirao bih kao lakmus papir pomoću kojeg Dodik pokušava ispitati prvenstveno odlučnost Međunarodne zajednice. Ako Vijeće za implementaciju mira, preko OHR-a, ne interveniše u skladu s nalozima svog mandata, onda bi jučerašnja odluka Vlade RS-a mogla biti klica ne samo nekog budućeg nelegalnog preuzimanja vlasti na teritoriji entiteta RS-a, već i radikalne destabilizacije BiH, a onda i regiona i šire. Dodik ne želi da dokazuje je li kriv ili nevin na sudu, već hoće unaprijed da okrene protiv pravosuđa cijelu RS i tako kriminalizira sve njene građane", istakao je Gratz.

Podsjećamo, nakon jučerašnje akcije SIPA-e u Bosanskom Novom, uhapšeno je pet osoba zbog optužbi za ratne zločine, ali je između ostalog pretresena i zgrada policije, kako bi se izuzeli određeni dokazi. To je bio povod da Vlada RS donese odluku o prekidanju svake saradnje sa SIPA-om, Tužilaštvom BiH i Sudom BiH. Osim toga, Vlada RS naredila je MUP-u RS da spriječi svaki ulazak i pretres republičkih i lokalnih institucija RS.

Narodna skupština RS jučer je održala Posebnu sjednicu gdje su 43 zastupnika jednoglasno podržala odluku Vlade RS o prekidu saradnje s državnim institucijama. Toj sjednici nisu prisustvovali zastupnici iz reda opozicije.

"Najgore što bi se moglo sada desiti, a to je i ono što Dodik želi, jeste da proizvede reakciju suprotnog nacionalizma, kojom bi svi građani RS-a bili netačno određeni, pa čak i kriminalizirani kao oni koji podržavaju njegov atak protiv pravosudnih institucija. Čvrsto vjerujem da se to neće desiti i u tom smislu upućujem i poruku građanima RS-a koji žele i hoće da žive u sigurnosti i stabilnosti. Građani RS-a, postupajte u skladu sa svojim željama za siguran i dostojanstven život, da možete raditi i živjeti od svoje zarađene plate, a ne da neki kriminalni diktator protivustavno šalje mladiće iz policije da ga spašavaju od zatvora", zaključio je za Klix.ba Denis Gratz.