BiH
12

SDP i DF vjeruju da će ih zastupnici državnog parlamenta podržati i smijeniti Pendeš, Jusića i Jerinića

Piše: A. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Zastupnik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) u Parlamentu BiH Saša Magazinović za Klix.ba kaže kako vjeruje da će državni parlamentarci podržati zahtjev SDP-a i Demokratske fronte (DF) i smijeniti ministricu odbrane BiH Marinu Pendeš i njene zamjenike Seada Jusića i Borisa Jerinića.

Magazinović kaže da su Oružane snage (OS) BiH prekršile mnogo toga kada je riječ o obilježavanju neustavnog dana Republike Srpske 9. januara.

"Oni trebaju napustiti pozicije i funkcije koje obnašaju jer su učinili mnogo propusta. Ne znamo pojedinačne stavove klubova zastupnika, ali se vode dva paralelna procesa. Prvi proces je onaj kojim se bavi Tužilaštvo BiH gdje postoji krivična prijava vezano događaje 9. januara gdje će se utvrditi da li postoji krivična odgovornosti Pendeš, Jusića i Jerinića. S druge strane će se utvrditi da li postoji politička odgovornost iste te priče jer osim krivične odgovornosti trebala bi postojati i politička koje hronično nedostaje u bosanskohercegovačkom političkom prostoru i namjera nam je da te stvari ispravimo", kazao je zastupnik Magazinović.

Podsjećamo da je ranije Savez za bolju budućnost (SBB) BIH pozivao zamjenika Jusića da se povuče s te pozicije te je za očekivati da će zastupnici SBB-a u Parlamentu BiH podržati njegovu smjenu. Savez za promjene također bi trebao podržati zahtjev SDP-a i DF-a, dok je s druge strane upitan stav zastupnika SNSD-a jer nije poznato da li će se pojaviti na sjednici 23. marta ove godine.

Zahtje potpisuju zastupnici DF-a Damir Bećirović, Željko Komšić, Hanka Vajzović, Mensura Beganović i Maja Gasal-Vražalica te zastupnici SDP-a Saša Magazinović, Mirsad Mešić i Denis Bećirović.

U obrazloženju se navodi da su ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i njeni zamjenici Sead Jusić i Boris Jerinić protivno Zakonu o službi u OSBiH i drugim relevantnim propisima naredili i dozvolili upotrebu i učešće dijela OSBiH 9. januara ove godina na ceremoniji u Banjoj Luci, koju je organizirala Vlada manjeg bosanskohercegovačkog entiteta.

"Bitno je istaći da su Pendeš, Jusić i Jerinić prekoračili granice svog službenog ovlaštenja kada su suprotno Zakonu u odbrani BiH i Zakonu o službi u OSBiH naredili i dozvolili upotrebu dijela OSBiH po zahtjevu jednog člana Predsjedništva BiH. Time su navedeni dužnosnici dozvolili nezakonitu upotrebu jedinica OSBiH i propustili da izvrše službenu dužnost po kojoj mogu dozvoliti upotrebu OSBiH samo po ovlaštenju Predsjedništva BiH. Marina Pendeš, Sead Jusić i Boris Jerinić su svojim (ne)djelovanjem nanijeli ogromnu štetu ugledu institucija BiH, posebno OSBiH, za čije su zakonito djelovanje upravo oni i nadležni", navodi se u zahtjevu zastupnika SDP-a i DF-a.

Nadalje se navodi kako su se njih troje oglušili na Odluku Ustavnog suda BiH koja je obavezujuća za sve te postupili suprotno odluci.

"Uzevši u obzir aspiracije BiH ka euro-atlantskim integracijama, evidentno je da su ministrica Pendeš i njeni zamjenici Jusić i Jerinić izgubili kredibilitet neophodan za obavljanje ovako odgovornih funkcija", navodi se u zahtjevu.

Ukoliko na sjednici državnog parlamenta dođe do smjene minitrice Pendeš i njenih zamjenika, Vijeća ministara BiH će predložiti nove ljude za obnašanje ovih funkcija.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine još uvijek nije utvrdilo odgovornost 9. januara u Banjoj Luci iako je dostavljena analiza o učešću OSBiH na obilježavanju neustavnog Dana RS-a.