Pitaju Izetbegovića
166

SDP: Hoće li SDA između države i HDZ-a ponovno izabrati HDZ?

A. D.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine postavlja pitanje Bakiru Izetbegoviću i SDA da li će dozvoliti formiranje Vijeća ministara BiH bez formiranja Vlade FBiH, kaže se u saopćenju SDP-a.
Najviši dužnosnici SDA su u protekloj godini više puta istakli da neće dozvoliti formiranje Vijeća ministara BiH ukoliko istovremeno ne bude formirana Vlada Federacije BiH, navode u SDP-u.

"Osuđenik Zoran Tegeltija je imenovan za mandatara Vijeća ministara, dok procedura izbora Predsjednika i Vlade FBiH još uvijek nije pokrenuta. Dosadašnji potezi ukazuju da HDZ planira držati FBiH kao taoca, nakon što su im isporučena oba Doma naroda, te nakon što Dodik dobije Vijeće ministara. Pozivamo SDA da insistira na istovremenom imenovanju vlasti na državnom i federalnom nivou, ili da javno saopšte da su još jednom popustili Miloradu Dodiku, a između države i HDZ-a ponovo odabrali vezati zastave sa HDZ-om", saopćili su.

Napominju da je SDP BiH spreman pomoći u formiranju vlasti u FBiH prilikom imenovanja predsjednika i potpredsjednika FBiH kako se ne bi dozvolio utjecaj SNSD-a na vlast u FBiH.